Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


”Europele” din mințile noastre - și care se confruntă la vot

europa.jpg

Image source: 
pixabay.com

Din când în când, instituții europene, precum Comisia sau Parlamentul sau diferite institute de sondaje ne propun studii despre ce cred europenii. Și mai cu seamă, despre ce cred ei despre Europa.

Adeseori însă, răspunsurile ne pot deruta. Cum ar fi, atunci când vorbim despre cei nemulțumiți de Europa. De fapt, nemulțumirile pot fi extrem de diverse și chiar de sensuri contrare. Unii sunt nemulțumiți că Europa se implică prea mult în prea multe domenii. Alții, că face prea puțin. Și unii, și alții sunt nemulțumiți.

Doar că nu văd deloc Europa în același fel – Europele din mințile noastre pot fi foarte diferite. La fel și așteptările.

Există, de pildă, Europa care protejează. Europa despre care știm că ne va garanta drepturile, atâta vreme cât ea există ca realitate politică și nu doar geografică. Europa care ne face să ne simțim mai puternici împreună – de exemplu, atunci când, uniți fiind, putem negocia acorduri comerciale mai avantajoase. Și este cu adevărat remarcabil că putem vorbi despre această protecție pe un continent care în ultimul secol a cunoscut unele dintre cele mai grave atrocități din istoria omenirii.

Există apoi o Europă a aspirațiilor. Și aceasta este foarte semnificativă pentru noi, românii. Pentru că modernizarea noastră, începută odată cu generația de la 1848 (și pe care încă nu am încheiat-o) a avut și are ca model Europa. Vorbim despre Europa bunelor practici, a experiențelor pe care le putem împărtăși. Sau despre proiectul european, acest adevărat șantier politic, economic și strategic.

Există însă și Europa care sperie. Mecanismul acesta de luare a deciziilor atât de complicat, șirul interminabil de negocieri și compromisuri obținute adeseori în ultimul moment, în miez de noapte, hățișul de reguli și reglementări, uneori greu de înțeles, ei bine, toate acestea induc o mare doză de necunoscut. Iar necunoscutul produce teamă.

Și tocmai acesta este terenul pe care se construiesc discursurile suveraniste și xenofobe. Acestea zugrăvesc o conspirație europeană țesută împotriva națiunilor sau indivizilor. O conspirație a statelor bogate împotriva celor mai sărace. A Vestului împotriva Estului, a Nordului împotriva Sudului. O Europă neîndurătoare și a dublului standard.

Ni se arată un Bruxelles birocratic și în același timp abuziv, ba chiar dictatorial, care își impune după bunul plac voința în detrimentul statelor membre și cetățenilor.

O imagine, desigur, falsă. În realitate, Comisia Europeană și Parlamentul European au de departe mai puțină putere asupra statelor membre decât ar avea guvernul și parlamentul unui stat federal asupra regiunilor.

Dar aceasta nu-i împiedică pe unii lideri să se erijeze drept apărători ai națiunilor lor în fața Europei ”amenințătoare” și ”conspiraționiste”.

Toate aceste Europe – imagini despre Europa - coexistă, uneori se învecinează pe spații extrem de mici, pe o stradă sau pe o scară de bloc. Și bineînțeles, aceste imagini ale Europei, cea care protejează, cea a aspirațiilor dar și cea amenințătoare, se confruntă și în fața urnelor.

Așa se va întâmpla și duminică în România.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

Eurocronica lui Ovidiu Nahoi din 22 noiembrie 2019