Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnaliști moldoveni, deputați, activiști civici ar fi fost filați și interceptați în perioada guvernării democrate

imagine_noua.jpg

Operațiunea de filaj a durat în perioada 2015-2019
Image source: 
TV8

Jurnaliști moldoveni, activiști civici, oameni de afaceri, profesori, deputați ai Blocului ACUM ar fi fost interceptați și filați de fosta conducere a Ministerului de Interne al R.Moldova. Președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, a prezentat, vineri, în fața ziariștilor, un document, obținut de la organele de drept cu lista și pozele persoanelor care ar fi fost interceptate. TV8 a lansat un apel la mass-media din Republica Moldova pentru a iniția o acțiune comună împotriva urmăririi și interceptării ilegale a jurnaliștilor și activiștilor civici din Moldova. Între timp, Procuratura Generală s-a autosesizat și verifică informațiile prezentate de deputatul Chiril Moțpan.

Printre jurnaliștii interceptați sunt mai mulți angajați ai posturilor Jurnal TV, TV8, Ziarul de Gardă, Radio Europa Liberă. Iată doar câteva nume din lista prezentată de președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică – Val Butnaru, Natalia Morari, Angela Gonța, Mariana Rață, Alina Radu, Valentina Ursu. Jurnaliștii ar fi fost monitorizați non-stop, fiind urmăriți, interceptați, fotografiați. Și directorii mai multor organizații de media au ajuns în vizorul fostului șef al Insprectoratului General de Poliție. Printre aceștia sunt Cornelia Cozonac de la Centrul de Investigații Jurnalistice, Nadine Gogu, Centrul pentru Jurnalism Independent, Petru Macovei, Asociația Presei Independente.

Președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, susține că operațiunea de filaj a fost condusă nemijlocit de Gheorghe Cavcaliuc, fostul șef al Inspectoratului General al Poliției. Potrivit lui Moțpan, au fost filați și liderii Partidului Platformei Demnitate și Adevăr, profesori, activiști civici care și-au arătat susținerea pentru PPDA.

„Iată una dintre dispozițiile domnului Cavcaliuc (Gheorghe Cavcaliuc, fost șef adjunct al IGP, n.r.): în urma identificării persoanei urmează acumularea informației compromițătoare, intimidarea, pentru o ulterioară conlucrare sau tragere la răspundere sub conducerea domnului Cavcaliuc. El era persoana cu idei de denigrare a Platformei Demnitate și Adevăr, fapt prin care își făcea imagine, spune sursa mea, în fața conducerii țării de atunci, fiind o slugă umilă a lui Plahotniuc”, a declarat Moțpan, citat de ipn.

Gheorghe Cavcaliuc: Resping categoric acuzațiile aduse la adresa mea și calific acțiunile drept răzbunare și denigrare tendențioasă

La rândul său, Gheorghe Cavcaliuc, fostul șef al Inspectoratului General al Poliției a respins categoric acuzațiile aduse la adresa sa și a calificat acțiunile drept răzbunare și denigrare tendențioasă.”Săptămâna precedentă în cadrul unei emisiuni, am făcut mai multe dezvăluiri anexând probe, despre cum conducerea partidului și unii colegi de partid desemnați în funcții cheie în stat din care face parte Chiril Moțpan, au mințit și au manipulat societatea cu falsuri. Pe parcursul carierei mele profesionale, totdeauna m-am condus de lege, iar față de reprezentanții mass-media am avut cea mai corectă, transparentă și prietenoasă atitudine, lucru pe care colegii jurnaliști nu o sa-mi permită să mint”, a scris Cavcaliuc pe pagina sa de Facebook.

Natalia Morari: ”E timpul să acționăm împreună. Acest apel e despre fiecare dintre noi, care poate fi filat sau interceptat ilegal din simplul motiv că cineva poate folosi instituțiile statului împotriva propriilor cetățeni”

Postul de televiziune TV8 a făcut un apel la mass-media și a cerut colegilor de breaslă să semneze împreună un demers către Procuratura Generală pentru a cere investigarea penală a circumstanțelor în care am fost interceptați și filați. ”E timpul să ne unim eforturile pentru a obține pedepsirea penală a celor care au dat indicații și a celor care au executat ordinul pentru interceptarea noastră abuzivă și ilegală”.

„Chiril Moțpan a prezentat documente care adeveresc că eu, Angela Gonța și Mariana Rață, la fel ca și mulți alți jurnaliști, am fost interceptate și filate pe timpul fostei guvernări. Cel mai trist e că deloc nu mă surprinde. Dar și mai trist e că în septembrie anul curent am primit răspunsul oficial al Procurăturii Generale precum că așa ceva n-a fost. Anunțăm public despre intenția de a ne adresa la organele Procuraturii pentru a cere investigarea acestor abuzuri și îndemnăm colegii din presă să ni se alăture. E timpul să acționăm împreună, colegi. Acest apel nu este despre jurnaliști – e despre fiecare dintre noi, care poate fi filat sau interceptat ilegal din simplul motiv că cineva poate folosi instituțiile statului împotriva propriilor cetățeni”, a scris Natalia Morari, fondatoarea și directoarea executivă a TV8, pe rețelele de socializare.

Procuratura Generală a anunțat că deja a efectuat controale, iar pe unele fapte au fost pornite cauze penale, scrie ipn. Procuratura va verifica suplimentar unele aspecte și va reveni cu detalii, în modul prevăzut de lege, în eventualitatea în care parlamentarul va depune demersul în cauză. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre interceptările de la Chișinău