Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Situația din Columbia rămâne tensionată: 3 polițiști uciși într-o explozie

columbia_nebunie.jpg

Sursa imaginii: 
RFI

Trei polițiști au fost uciși aseară în urma exploziei unei bombe la o secție de poliție din Columbia, după ce mii de oameni s-au adunat pentru a protesta din nou împotriva Guvernului.

 

O sursă din poliție a declarat pentru Reuters că 10 poliţişti au fost de asemenea răniți în explozie în orașul Santander de Quilichao din sud-vestul provinciei Cauca, cunoscut ca un punct fierbinte pentru trafic de droguri și violență. Sursa nu a atribuit explozia unui anumit grup armat. Poliția ar urma să țină o conferință de presă sâmbătă dimineață. Trei persoane au fost ucise joi, în timp ce peste 250.000 de oameni au manifestat într-o grevă declanşată la nivel național pentru a-și exprima nemulțumirea din ce în ce mai mare față de guvernul președintelui Ivan Duque.

Cererile acestora au inclus zvonuri despre reforme economice pe care președintele le-a negat și mânia față de ceea ce protestatarii numesc lipsa acțiunii guvernului pentru stoparea corupției și uciderea activiștilor pentru drepturile omului.

Preşedintele columbian Ivan Duque a cerut un "dialog naţional" în urma unor proteste masive împotriva guvernului său, soldate cu trei morţi şi încheiate vineri cu violenţe la Bogota, unde a fost impusă starea de asediu, informează AFP.

"Începând de săptămâna viitoare, voi lansa un dialog naţional ce va consolida agenda de politică socială actuală, lucrând astfel într-un mod unit, cu o viziune pe termen mediu şi lung, ceea ce ne va permite să eliminăm discrepanţele sociale", a spus şeful statului în timpul unui discurs televizat.

Preşedintele de dreapta al Columbiei, nepopular după doar 15 luni la putere, era reticent cu o zi înainte în privinţa unui dialog direct. S-a hotărât însă să facă un prim pas în direcţia organizaţiilor sociale care au generat cea mai mare mobilizare din ultimii ani.