Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iohannis câștigător detașat în cursa pentru Cotroceni (Exit Poll-uri)

Record de prezență la vot. PSD ia cel mai slab scor din istoria social democraților la alegerile prezidențiale. 

21.10 Viorica Dăncilă: PSD a recâștigat încrederea românilor

Am recuperat voturile pe care le-am pierdut la alegerile europarlamentare. Am toată convingerea că numărul de voturi de azi ne ajută, ne obligă și în acest sens vom face tot ce este posibil să câștigăm alegerile locale și pe cele parlamentare. Vom face numărătoare paralelă pentru că atunci vom fi siguri. 

21.03 Klaus Iohannis: Am câștigat o luptă importantă, dar războiul nu a fost câștigat

România europeană a câștigat azi. Românii au fost eroii zilei de azi, au mers într-un număr impresionant să voteze și acesta este cel mai important câștig. Românii din Diaspora au mers în număr extraordinar de mare la vot. Este o victorie importantă. Este cea mai categorică victorie obținută vreodată împotriva PSD.Primesc această victorie cu bucurie, mulțumire, modestie și cu încredere în România. Vă promit că voi fi președintele tuturor românilor. Și a celor care m-au votat și a celor care nu m-au votat. Voi fi și președintele celor care nu au votat deloc, cu speranța că data viitoare vor merge la vot. Sunt multe lucruri de reparat. Mă voi implica pentru a crea o nouă majorita, una compusă din partidele democratice care vor duce România spre modernizare și europenizare. Voi fi un președinte total implicat pentru România.

Am câștigat o luptă importantă, dar războiul nu a fost câștigat. Abia atunci când PSD va fi trimis în opoziție vom putea să facem România așa cum ne-o dorim cu toți. În România normală vor fi și trebuie să fie alegătorii liberali, cei ai USD PLUS, ai PMP, UDMR și alegătorii PSD. Nu am un război cu alegătorii PSD ci cu PSD-ul care încearcă să se cramponeze de putere în județe. Mergeți la vot în număr mare. Este extrem de important.

În România normală trebuie să aibă loc și pensionarii și cercetătorii și românii din Diaspora. Există o singură Românie, a noastră a tuturor.

21:02 Klaus Iohannis câștigă un nou mandat la Cotroceni arată exit poll-urile comandate de IRES și CURS-Avangarde.

Potrivit celor două sondaje care reprezintă opțiunile votanților din țară, candidatul PNL Klaus Iohannis ar fi câștigătorul celui de-al doilea tur al alegerilor prezindențiale din 2019.

Exit poll IRES (conține și rezultate de la votul din diaspora)

  • Klaus Iohannis - 66.50%

  • Viorica Dăncilă - 33,50%

Exit poll CURS Avangarde 

  • Klaus Iohannis - 64,8%

  • Viorica Dăncilă - 35,2%

21:00 - Secțiile de votare s-au închis pentru românii care au votat în țară. 

20.49 - A fost depășit pragul de 10 milioane de votanți în țară și în străinătate.

20:30 - prezența la vot este de 49.70 la sută, adică 9.0 milioane de persoane

19:45 - prezența la vot este de 48 la sută, adică 8.8 milioane de persoane

17:10 - prezența la vot este de 42 la sută, adică 7,5 milioane de persoane

16:30 - prezența la vot este de 38 la sută, adică 6,9 milioane de persoane

15:45 - prezența la vot este de 34,7 la sută, adică 6,3 milioane de persoane

14:00 - și-au exprimat dreptul de a vota 5.161.998 de persoane, adică 27,48 la sută. Cele mai mari procente de participare la turul 2 al alegerilor prezidențiale 2019 se înregistrează, la această oră, în Teleorman, Ilfov, Olt , Constanța  și Argeș. În București la urne au venit doar 26,7% dintre alegători.

13:00 - au votat 4.185.530 de persoane, adică 22,81 la sută dintre cei cu drept de vot

12:00 - au votat 3.180.234  de persoane, adică 17,6 la sută dintre cei cu drept de vot, mai bine cu 100.000 de voturi decât la alegerile de acum două săptămâni

11:00 - au votat 11 la sută dintre români, adică 2.018.435 de alegători

10:00 - au votat 7,73 la sută din cei cu drept de vot, adică 1.409.881 de alegători

9:20 - Conform BEC, 815.957 de alegători au votat (4,53 la sută), preponderente fiind categoriile de vârstă 45 - 64 de ani şi persoanele de peste 65 de ani. Mai numeroşi sunt alegătorii din mediul urban. Este o prezență mai slabă decât în turul de acum două săptămâni.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

În ţară, sunt organizate 18.748 de secţii de votare. Potrivit AEP, numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente este 18.217.156 pentru acest scrutin.

Cetăţenii pot vota cu un act de identitate valabil, emis de statul român, respectiv: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; titlul de călătorie; carnetul de serviciu militar.

Dacă alegătorul se află în unitatea administrativ-teritorială unde îşi are domiciliul sau reşedinţa poate vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are domiciliul ori reşedinţa, iar dacă se afla în altă unitate administrativ-teritorială poate vota la orice secţie de votare.

Dacă alegătorul îndeplineşte funcţia de membru al biroului electoral al secţiei de votare sau de operator de calculator al biroului electoral al secţiei de votare ori asigură menţinerea ordinii, votează la secţia de votare unde îşi desfăşoară activitatea. De asemenea, în cazul în care alegătorul are mobilitate redusă poate vota la orice secţie de votare care îi asigură accesul la vot.

Cu urna specială pot vota alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, persoanele care în ziua votării se află în ţară şi care din cauza specificului activităţii pe care o desfăşoară nu se pot prezenta la secţia de votare, persoanele reţinute, deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale.