Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prezență record la votul din R.Moldova: Peste 52 de mii de români au venit la urne

oameni_voteaza_1.jpg

Cei mai mulți basarabeni au venit la secția de votare de la Ambasada României de la Chișinău
Sursa imaginii: 
RFI/Valeria Vițu

În Republica Moldova, prezența la vot a atins un nivel record la alegerile prezidențiale din România. Peste 52 de mii de cetățeni români au votat la cele 37 secții deschise pe teritoriul R.Moldova. La Chișinău, aproape 27 mii de cetățeni români și-au exercitat dreptul la vot. Este pentru prima dată când românii din R.Moldova votează într-un număr atât de mare.  

Pentru comparație, în primul tur de scrutin pentru președintele României au votat 43 de mii de cetățeni români. Iar la scrutinul prezidențial din 2014, în jur de 35 de mii de români din R.Moldova și-au dat votul pentru liderul de la Cotroceni.

Pentru prima dată, românii din diaspora au votat timp de trei zile. Și în R.Moldova oamenii nu au mai fost nevoiți să aștepte ore în șir sau să nu mai ajungă să voteze. De această dată, procesul de vot s-a desfășurat, fără incidente, la cele 37 secții de votare deschise în R.Moldova. Un sfert de oră – cam atât a fost timpul maxim de așteptare la secția nr. 448 de la Ambasada României de la Chișinău, birou electoral care în primul tur de scrutin a fost cu cea mai mare rată de participare în diasporă.  

În primul tur de scrutin, candidatul Partidului Naţional Liberal, Klaus Iohannis, a condus detașat în preferinţele alegătorilor din Republica Moldova. Potrivit rezultatelor Autorității Electorale Permanente de la București, liderul PNL a obținut în jur de 77 la sută din sufragii. La o distanță mare, Iohannis a fost urmat, în R.Moldova, de candidatul Partidului Mișcarea Populară, Teodor Paleologu, cu 9 la sută din voturi. Iohannis și Paleologu au fost urmați de Dan Barna, cu 7,5%. Pentru Viorica Dăncilă doar 2,5 la sută dintre românii din R.Moldova și-au dat votul.