Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Presa străină despre victoria lui Iohannis: Protestant într-o țară ortodoxă, taciturn într-o lume a scandalului

La Libre Belgique: Adept al discreției pe tărâmul reality-show-urilor politice, acest bărbat cu un zâmbet strălucitor a reușit să-i facă diferența.Sau poate că diferența a fost dată de ceea ce își doreau românii, după decenii de circ și dezamăgire politică.

 

”Liberalul Klaus Iohannis a fost reales pe scară largă duminică (24 noiembrie) pentru un al doilea mandat prezidențial împotriva candidatei social-democrate, Viorica Dancila, a transmis Le Figaro imediat după anunțarea primelor songaje la ieșirea de la urne.

"Iohannis câştigă scrutinul prezidenţial din România", titrează publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung. ”Klaus Iohannis, a fost reales", notează și cotidianul Die Zeit.Un titlu asemănător și în  Süddeutsche Zeitung.

"Preşedintele Klaus Iohannis se clasează pe primul loc în scrutinul prezidenţial din România, devansând-o clar pe Viorica Dăncilă, liderul Partidului Social-Democrat (PSD)", notează DiePresse. "Exit-poll în România: Klaus Iohannis a fost reales preşedinte", relatează postul RAI News.

"România îşi alege preşedintele. Proeuropeanul Klaus Iohannis obţine al doilea mandat", titrează cotidianul italian La Repubblica.

Anunțând Victoria lui Klaus Iohannis, Euronews reamintește că Reformele din România au fost încetinite de o succesiune de guverne social-democrate care au redus măsurile anticorupție și au slăbit independența instanțelor.

La Libre Belgique publică un portret al președintelui Iohannis

Promisiunea lui: să facă din România o „țară normală”, scăpând-o de demonii ei din trecut, corupția și Partidul Social Democrat (PSD), perceput ca un vestigiu al comunismului de către detractorii săi.

Membru al minorității săsești din Transilvania, protestant într-o țară majoritar ortodoxă, taciturn într-o lume politică a scandalului, adept al discreției pe tărâmul reality-show-urilor politice, acest bărbat cu un zâmbet strălucitor a reușit să-i facă diferența.

Sau poate că diferența a fost dată de ceea ce își doreau românii, după decenii de circ și dezamăgire politică.