Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Votul din Belgia și plăcinta buclucașă

vot_prezidentiale_bxls_tur_2_2019.jpg

vot Belgia tur 2
Peste 36.000 de voturi: record absolut pentru diaspora din Belgia
Sursa imaginii: 
RFI/Mihaela Gherghisan

Al doilea tur al alegerilor prezidențiale au înregistrat în Belgia o prezență simțitor în creștere față de primul tur. Cele 23 de secții de votare din șapte orașe au funcționat din plin timp de trei zile și din nou cea de la Consulatul României din Bruxelles a înregistrat un record de prezență. 

Ziua cea mai aglomerată a fost din nou duminică și din nou afluența cea mai mare a fost înregistrată în Bruxelles, la secția de la Consulatul României. 

Motivul popularității acestei secții, constă în faptul că ea este deservită de metrou și că se află alături de o biserică românească. 

In plus, un alt motiv al popularității este că majoritatea românilor din Bruxelles cunosc adresa întrucât toți au venit deja măcar o dată aici având nevoie de eliberarea diferitelor acte. 

La vot , oamenii au sosit aici în grupuri mai mari sau mai mici, uneori s-a creat și coadă, repede absorbită. Nu toți votanții aveau ceva de exprimat public, unii din ei s-au arătat mai putin timizi decât altii, dar toți cei cu care am vorbit votaseră și în primul tur al prezidențialelor.

Amintirile incidentelor de la alegerile europene din  luna mai,  dar și de la alegerile prezidențiale  din 2014 i-au făcut totuși pe unii să se prezinte din vreme la vot și să stea la coadă înaintea deschiderii secțiilor. Adrian-Stefan Anghel, șeful secției de votare de la Consulat explica acestea. 

La alte secții de votare afluența alegatorilor era mult mai mică duminică în cursul după amiezii. Fără incidente, votarea s-a derulat monoton, întreruptă doar la una din secții de amăgirea legată de o plăcintă cu mere. 

O votantă, gândindu-se că face bine, le-a adus membrilor comisiei de vot o plăcintă de casă cu mere, pe care aceștia au refuzat-o- în baza legii. Femeia a plecat tristă, dar mai triști au rămas cei care ar fi putut beneficia de plăcintă, unul din ei încercând chiar să afle dacă nu cumva observatorul independent care a respins ferm cadoul nu interpreta greșit legea...

Acestea fiind zise, votul diasporei în Belgia s-a încheiat duminică seara cu un record absolut de 36 de mii votanți. Membrii secțiilor au rămas însă târziu după miezul nopții pentru numărarea voturilor. 

 

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan