Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dodon l-a felicitat pe Iohannis:”Românii au făcut o alegere importantă și pentru Republica Moldova”

dodon_iohannis.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Igor Dodon

Președintele moldovean, Igor Dodon a venit cu un mesaj de felicitare pentru omologul său român, Klaus Iohannis, care a câștigat zdrobitor alegerile prezidențiale de duminică. ”Românii au făcut o alegere importantă și pentru Republica Moldova, prin mandatul pe care vi l-au încredințat, și am toată încrederea că veți continua să contribuiți activ la buna conlucrare dintre țările noastre”, declară Igor Dodon. În R.Moldova, 96,3 la sută dintre cetățenii români și-au dat votul pentru Klaus Iohannis, candidatul PNL și doar 3,7 la sută pentru Viorica Dăncilă, candidatul PSD.  

”Vă adresez felicitări cu ocazia realegerii în funcția de președinte al României și vă doresc mult succes în îndeplinirea importantelor responsabilități care vă revin. Republica Moldova apreciază contribuția Dumneavoastră și a românilor la evoluția sa europeană, dar și sprijinul constant acordat prin mai multe proiecte importante pentru dezvoltarea țării noastre. Îmi doresc ca în acest nou mandat al Dumneavoastră să reușim împreună să ținem România și Republica Moldova cît mai departe de false dezbateri geopolitice, dar în același timp, să reușim să apropiem cît mai mult cetățenii noștri și să lucrăm pentru bunăstarea lor”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui Dodon, Republica Moldova rămîne o țară angajată pe calea reformelor, ”o țară care în același timp își dorește să contribuie la întărirea securității în regiune, împreună cu România și Ucraina”.

La scur timp după prezentarea rezultatelor parțiale, Maia Sandu, fostul premier moldovean l-a felicitat pe Klaus Iohannis pentru victoria obținută în alegerile prezidențiale. ”Felicitări, domnule Președinte! Felicitări, dragi români!”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.  

Duminică, Sandu i-a îndemnat pe românii din R.Moldova să meargă la vot. ”Astăzi românii merg la vot să-și aleagă Președintele. Este și obligația noastră, a sutelor de mii de cetățeni moldoveni care au și cetățenie română, să mergem la vot și să alegem un președinte care să fie garantul modernizării României. La fel de important, să alegem președintele care va sprijini Republica Moldova pe calea integrării europene, care va susține eforturile noastre de combatere a corupției și de construire a unei justiții independente”.

În Republica Moldova, prezența la vot a atins un nivel record, la alegerile prezidențiale din România. Peste 52 de mii de cetățeni români au votat la cele 37 secții, deschise pe teritoriul R.Moldova. La Chișinău, aproape 27 mii de cetățeni români și-au exercitat dreptul la vot la cele 12 secții deschise în capitală. Este pentru prima dată când românii din R.Moldova votează într-un număr atât de mare. Pentru comparație, în primul tur de scrutin pentru președintele României au votat 43 de mii de cetățeni români. Iar la scrutinul prezidențial din 2014, în jur de 35 de mii de români din R.Moldova și-au dat votul pentru liderul de la Cotroceni. 

Recent, ambasadorul Daniel Ioniţă a avut o întrevedere cu noul premier moldovean, Ion Chicu, votat de socialiști și democrați, după căderea Guvernului Sandu. Ambasadorul român acreditat la Chișinău a mulțumit pentru susținerea acordată de autoritățile Republicii Moldova în contextul organizării alegerilor prezidențiale din România.

Totodată, Daniel Ioniță a afirmat că, în contextul actual, sprijinul României, inclusiv financiar, va continua să urmărească cu prioritate interesele cetățenilor din Republica Moldova, realizarea proiectelor bilaterale strategice și va fi strict condiționat de continuarea reformelor esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova și avansarea parcursului său european. ”România nu va rămâne indiferentă de soarta Republicii Moldova, pentru că avem un spațiu comun de limbă, cultură și tradiții care, cu siguranță, constituie un fundament solid al relațiilor noastre bilaterale”, a precizat diplomatul român.