Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Șerban Nicolae: Mi-e greu să cred că Dăncilă e liderul pe care PSD îl poate lua ca stegar

serban_nicolae_viorica_dancila_lider_psd_stegar.jpg

Șerban Nicolae vrea o analiză temeinică a rezultatului de la alegerile prezidențiale (Sursa foto: Facebook/Șerban Nicolae)
Șerban Nicolae vrea o analiză temeinică a rezultatului de la alegerile prezidențiale (Sursa foto: Facebook/Șerban Nicolae)

Președintele PSD ar trebui să fie un om care să țină steagul sus, ca voievozii de odinioară, care ridicau paloșul și duceau înainte spre victorie întreaga trupă, declară la RFI senatorul Șerban Nicolae, după eșecul candidatei PSD, Viorica Dăncilă, la alegerile prezidențiale.

Șerban Nicolae consideră că acum, după alegerile prezidențiale, e nevoie de ”o analiză foarte temeinică, foarte serioasă, foarte des repetată, foarte de mult timp anunțată și niciodată făcută așa cum trebuie. Categoric, lucrurile trebuie analizate, pentru că eu rămân la părerea că în România există un electorat puternic, masiv, de stânga, un electorat care nu-și găsește întotdeauna cele mai bune soluții de candidați sau cele mai bune oferte electorale”.

Senatorul PSD crede că analiza din partid ar trebui să fie ”în mare măsură, obiectivă și lipsită de prejudecățile de natură personală. De foarte multe ori, din tendința de a nu jigni sentimente, de a nu răni sensibilități, de a nu fi foarte aspri cu unii dintre colegi, avem tendința de a trece mai superficial peste niște cauze care s-au adâncit în ultimii ani. De multe ori, avem tendința de a spune că sunt altele motivele, că sunt altele cauzele, că de regulă din exterior au venit principalele surse ale unui eșec electoral. Cred că de data asta, ar trebui să acceptăm ideea că o critică obiectivă, o critică poate severă la adresa activității unor colegi, prestației unor colegi, a fiecăruia dintre noi este în interesul tuturor, nu e o chestiune personală, de antipatie sau de ranchiună, ci o chestiune de igienă politică internă cât se poate de necesară”.

 

Cine ține ”steagul sus” în PSD?

 

Șerban Nicolae dă de înțeles că Viorica Dăncilă ar trebui schimbată din fruntea PSD: ”Ca unul care am candidat la șefia acestui partid în urmă cu câteva luni, aș surprinde dacă aș avea o altă opinie. Din punctul meu de vedere, însă, cel care conduce acest partid, ținând cont de faptul că votanții stângii sunt votanți asumați, sunt militanți, sunt oameni care se implică, întotdeauna președintele acestui partid ar trebui să fie un om care să țină steagul sus, care să reprezinte un simbol, care să tragă după el partidul, care să dea o direcție la care militanții noștri să se alăture din convingerea pe care o are orice stângist. Altfel, există tendința de a alege soluții călduțe, soluții care să nu deranjeze foarte tare, soluții de bun simț, în esență, dar care nu reușesc să ducă nicăieri”.

Senatorul PSD spune că Viorica Dăncilă ”este un coleg cât se poate de decent, e un coleg implicat, pe care te poți baza, dar mi-e greu să cred că este liderul pe care PSD îl poate lua ca stegar, ca voievozii de odinioară, care ridicau paloșul și duceau înainte spre victorie întreaga trupă”.