
Politică
Explicații: De ce alegerile anticipate sunt ”aproape imposibil de pus în practică”?
Klaus Iohannis Romania Consiliu UE.jpg

La scurt timp după câștigarea alegerilor prezidențiale, Klaus Iohannis a reiterat faptul că alegerile parlamentare anticipate sunt cea mai bună variantă. Însă această variantă poate deveni realitate numai în cazul unui consens în acest sens pe scena politică, consens care cel puțin deocamdată nu există.
În timp ce PNL și USR-PLUS sunt deschise ideii de alegeri anticipate, toate celelalte formațiuni politice nu văd cu ochi buni această variantă. Motivul este simplu: partidele se tem că ar putea pierde din numărul de parlamentari pe care îl au în Legislativ.
Politologul Ioan Stanomir, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti
În aceste condiții, politologului Ioan Stanomir, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, a explicat, într-un interviu acordat RFI, că ”varianta alegerilor anticipate este aproape imposibil de pus în practică”. Partidele care nu sunt de acord cu acest scenariu pot oricând să susțină un guvern propus, fiind exclusă astfel varianta anticipatelor, subliniază profesorul specialist în chestiuni de constituționalite.
El amintește și condițiile ce trebuie îndeplinite pentru declanșarea anticipatelor, conform Constituției: ”este nevoie de cel puțin două căderi succesive ale Guvernului (n.r. Guvernul să nu reușească, de două ori la rând, să obțină votul de încredere al Parlamentului). Atunci, președintele poate dizolva Parlamentul, deși nu este obligat, și se poate merge pe alegeri anticipate. În plus, înainte de toate acestea, actualul Guvern ar trebui să demisioneze”.
Pe de altă parte, de remarcat e și faptul că diaspora a votat din nou masiv alegerile prezidențiale. După ce în turul întâi a realizat un nou record de participare cu peste 670.000 de voturi exprimate, în turul al doilea numărul românilor din străinătate care s-au prezentat la urne s-a apropiat de un milion. În aceste condiții, diaspora ar trebui să fie reprezentată în Parlament de un număr consistent de aleși, aproximativ 30, declară Ioan Stanomir.
În acest context, PMP a anunțat că depune, în Parlament, o inițiativă legislativă care prevede ca numărul parlamentarilor care îi reprezintă pe cetățenii români de peste hotare să fie de minim 15 deputați și 5 senatori.
Ascultă: