Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mihai Fifor: Nici pomeneală să fi fost executată Viorica Dăncilă. Teodorovici, un coleg exotic

Mihai Fifor executata Viorica Dancila Teodorovici exotic.jpg

Mihai Fifor: E un final de capitol la PSD (Sursa foto: Facebook/Mihai Fifor)
Mihai Fifor: E un final de capitol la PSD (Sursa foto: Facebook/Mihai Fifor)

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, are profilul necesar pentru a construi o echipă bună și pentru a pregăti Congresul partidului, declară la RFI fostul secretar general Mihai Fifor. El spune că Viorica Dăncilă nu a fost executată la CEX-ul de marți noapte și că Eugen Teodorovici este un coleg ”exotic, cu un temperament ușor mai vulcanic”, care trebuie luat așa cum este.

Mihai Fifor vorbește despre un final de capitol, după demisia Vioricăi Dăncilă la CEX-ul PSD de marți noapte: ”Am asistat la un final de capitol, este absolut normal, în politică discutăm despre cicluri politice și ieri, în opinia mea, s-a încheiat un astfel de ciclu. După un tur de scrutin, în orice fel de alegeri, o echipă și un partid se recalibrează, pentru că aceasta este dinamica vieții unui partid și cred că exact asta am văzut aseară, într-un Comitet Executiv, care vă mărturisesc, deși s-a întins pe parcursul a câteva ore, a fost unul în care lucrurile s-au spus în mod corect, tranșant, a fost o atmosferă chiar bună de lucru”.

 

”Marcel Ciolacu, un foarte bun organizator”

 

Fostul secretar general al PSD consideră că varianta Marcel Ciolacu-președinte interimar este foarte bună: ”Cred că este o soluție foarte bună, este președintele Camerei Deputaților și cred că are profilul necesar, pentru ca în momentul de față să poată să construiască o echipă bună alături de domnia sa, să poată să pregătească Congresul, care înțeleg că va avea loc undeva la începutul lunii februarie și odată cu acest Congres să intrăm în linie dreaptă pentru pregătirea celor două evenimente electorale de anul viitor, extrem de importante pentru partidul nostru (...). Sunt optimist în ceea ce privește modul în care se va reașeza partidul, tocmai cunoscându-l pe Marcel Ciolacu, este președinte de filială foarte puternică, un foarte bun organizator și este un bun cunoscător al vieții parlamentare, un diplomat, poate negocia pentru partidul nostru, fără nici un fel de problemă”.

Întrebat dacă Viorica Dăncilă a fost executată în PSD, Mihai Fifor a răspuns: ”Nici pomeneală, nici pomeneală. În general, vreau să vă spun că atunci când ajungi la capătul unui proiect politic și dacă nu reușești să-ți atingi obiectivul, este o chestiune ce ține de onoare și de demnitate să faci un pas în spate și să-ți asumi pierderea alegerilor”.

 

”Eugen Teodorovici, un coleg exotic, dar un bun camarad”

 

Întrebat dacă a avut un conflict cu Eugen Teodorovici, așa cum a scris presa centrală, Mihai Fifor a răspuns: ”Domnul Teodorovici e un coleg exotic, ca să spun așa, cu un temperament ușor mai vulcanic, cu un limbaj mai plastic, mai colorat. Domnul Teodorovici trebuie luat așa cum este, altminteri un bun coleg, un camarad în toată perioada asta de campanie electorală. Sunt chestiuni care-i scapă, probabil, orele înaintate ieri, tensiunea de după CEX și în speță temperamentul vulcanic și această prezență exotică în politica românească, mă refer la colegul meu, Eugen Teodorovici”.

Mihai Fifor nu agreează ideea unei eventuale schimbări a numelui și siglei PSD: ”Eu unul n-aș susține așa ceva. Până la urmă, trebuie să ne asumăm istoria acestui partid. Partidul acesta anul viitor împlinește 30 de ani de existență, într-o formă sau alta. Nu cred că dezicându-ne de istoricul și de bunele și relele unui partid politic, care de bine-de rău îmbracă această perioadă din istoria României și are realizări pe care nimeni nu le poate trece cu vederea și mă refer la pregătirea aderării la Uniunea Europeană, aderarea la NATO, sunt lucruri pe care PSD le lasă în istoria României. Cred că este mai degrabă nevoie de o readucere a partidului în linia sa ideologică, la regândirea echipei acesteia manageriale și tocmai asta facem prin desemnarea domnului Marcel Ciolacu președinte interimar și prin Congresul din februarie, e nevoie să ne întoarcem către publicul românesc, către oameni și să discutăm despre social-democrație în adevăratul ei sens, convingându-i, pentru că asta fac partidele politice și politicienii, că soluțiile propuse de PSD sunt soluții necesare și viabile pentru această țară”.