
Politică
Alegeri UK: Corbyn refuză să ceară scuze comunității evreiești
neil_corbyn.jpg

Corbyn a fost intervievat la BBC de Andrew Neil, în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 12 decembrie și a fost întrebat dacă nu-și cere scuze după acuzațiile lansate de șef rabinul Comunităților Evreiești din Regatul Unit și Commonwealth, Ephraim Mirvis.
Într-o intervenție fără precedent din partea unui lider al unui cult religios din Marea Britanie, rabinul Mirvis a scris într-un articol publicat de Times că Corbyn nu este potrivit pentru funcția de prim ministru, deoarece sub conducerea sa Laburiștii au devenit un partid în care antisemitismul nu este sancționat și în care "o nouă otravă a pus stăpânire, aprobată chiar de la vârf".
Rabinul Mirvis a primit sprijin din partea mai multor lideri religioși în frunte cu Arhieiscopul de Canterbury, Justin Welby, cel mai înalt prelat al Bisericii Angliei, al cărei șef este chiar monarhul britanic, Regina Elisabeta a II-a.
Corbyn a refuzat să-și ceară scuze de patru ori în timpul interviului la BBC, a spus că procedurile disciplinare împotriva membrilor acuzați de antisemitism au fost înăsprite și a lansat o invitație la discuție rabinului Mirvis.
În ultimii patru de când Corbyn a devenit lider al partidului, Laburiștii au făcut un viraj pronunțat câtre stânga și în rândurile militanților și chiar ale parlamentarilor și-a făcut apariția un curent care sub pretextul criticilor la adresa statului Israel a devenit tot mai agresiv la adresa evreilor britanici.
Unii politicieni Laburiști critici la adresa lui Corbyn au devenit ținta unor campanii pe internet din partea militanților stângiști, unele mergând chiar până la amenințări cu moartea.
Un recent documentar BBC dezvăluia mușamalizarea a numeroase investigații ale acuzațiilor de antisemitism la adresa membrilor de partid, aparent cu complicitatea conducerii.
Îngrijorarea evreilor
Unii parlamentari evrei Laburiști ca veterana Louise Ellmann, și-au anunțat retragerea, alții precum deputata Ruth Smeeth, poartă în permanență un buton de panică în permanență, în timp ce deputata Luciana Berger și-a dat demisia din partid și acum candidează pentru Liberal Democrați în circumscripția Finchley și Golders Green din nordul Londrei unde 10% dintre alegători sunt evrei.

Partidul Laburist a constituit tradițional opțiunea majorității evreilor britanici dar la alegerile parlamentare din 2017 doar 13% dintre ei au votat pentru Laburiști în timp ce 77% au votat pentru Partidul Conservator.
Acum, potrivit unui recent sondaj de opinie 93% dintre evreii britanici și-au declarat intenția de vot pentru alte partide decât Laburiștii, peste 80% dintre ei îl consideră pe Corbyn însuși este antisemit, iar peste 40% se gândesc serios la emigrare în Israel dacă Partidul Laburist câștigă alegerile, o ipoteză puțin probabilă, potrivit sondajelor de opinie care dau câștigător Partidul Conservator condus de prim-ministrul Boris Johnson.
Partidul Laburist este investigat de Comisia pentru Egalitate și Drepturi ale Omului (similară Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării din România) pentru acuzațiile de antisemitism și un verdict de vinovăție ar constitui o grea lovitură pentru un partid de stânga care s-a considerat întotdeauna un campion al luptei împotriva rasismului și a discriminării.
Comunitatea evreiască din Regatul Unit nu este numeroasă - 275000 la o populație de 66 de milioane - și pentru mulți alegători ne-evrei această dezbatere nu este decisivă într-un scrutin a cărui miză principală este Brexit, a cărui dată este fixată pentru 31 ianuarie 2020.
Dar această dezbatere privează Partidul Laburist de avanasarea altor teme în campanie și mai ales aruncă o îndoială asupra capacităților lui Corbyn care este candidatul partidului la funcție de prim ministru.