Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Kelemen Hunor: Nu ne deranjează anticipatele, dar sunt aproape imposibile

Kelemen Hunor certificat Covid.png

Kelemen Hunor: Să nu amplificăm nervozitatea din societate (Foto: arhivă RFI)
Kelemen Hunor: Să nu amplificăm nervozitatea din societate (Foto: arhivă RFI)

Alegerile parlamentare anticipate sunt aproape imposibile, Parlamentul nu poate fi dizolvat la masa verde, declară la RFI liderul UDMR, Kelemen Hunor. Președintele Klaus Iohannis a afirmat miercuri că ar fi bine să mergem spre anticipate în primăvara anului viitor.

Kelemen Hunor spune că formațiunea sa e pregătită pentru alegeri anticipate, dar e de părere că acestea sunt greu de declanșat: ”Noi suntem pregătiți să mergem în fața alegătorilor noștri în orice clipă (...). Nu ne deranjează alegerile anticipate nici mâine, nici în februarie, dar nici în martie. Noi am spus de la bun început că pot fi organizate alegerile anticipate, dacă procedurile constituționale sunt respectate. Și aici începe toată povestea, pentru că procedurile constituționale înseamnă să nu ai Guvern, să respingi de două ori în 60 de zile două Guverne și după aceea se poate dizolva Parlamentul. Parlamentul nu se poate dizolva la masa verde, prin discuții”.

În opinia liderului UDMR, ”ca să mergem în alegeri anticipate, Guvernul Orban trebuie demis sau trebuie să-și dea demisia. Demiterea Guvernului Orban este imposibilă în această perioadă, nu are Opoziția majoritate pentru a dărâma un Guvern și demisia premierului Orban în acest moment nu mi se pare o soluție rezonabilă, când trebuie să pregătești bugetul și nici nu ai vreo garanție că vei ajunge la alegeri anticipate, este doar primul pas”.

 
Kelemen Hunor, despre eventuale alegeri anticipate