Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cât au cheltuit prezidențiabilii în campanie

72 de milioane de lei au cheltuit candidații în primul și în al doilea tur al alegerilor prezidențiale, arată Autoritatea Electorală Permanentă.

AEP anunță că în campanie Viorica Dăncilă a avut 3,2 milioane de lei finanţări private şi 16.6 milioane au fost bani din fonduri publice,, în timp ce Klaus Iohannis a beneficiat doar de fonduri publice în valoare de 18,4 milioane de lei.

Datele defalcate pentru cele două tururi arată astfel:

Candidata PSD a folosit, în vederea scrutinului din 10 noiembrie, 18 milioane de lei, din care 16,5 milioane au venit de la buget. Pentru finala prezidențială, Viorica Dăncilă a mai cheltuit încă 1,5 milioane de lei, din care doar 99.000 bani publici.

Viorica Dăncilă a obținut la alegerile din 24 noiembrie 3.337.533 de voturi.

Pentru Klaus Iohannis campania din turul întâi a presupus cheltuirea a 18 milioane de lei și doar 400.000 de mii pentru turul al doilea. Președintele nu a scos niciun ban din buzunarul propriu sau al PNL.

Klaus Iohannis a câștigat alegerile prezidențiale 2019 cu 6.495.534 de voturi.

Dintre candidaţii independenţi care au avut doar finanţări private se remarcă Viorel Cataramă. El a investit cea mai mare sumă în campanie, respectiv 1,3 milioane de lei.

La polul opus sunt Sebastian Constantin Popescu, de la Partidul Noua Românie, care nu a cheltuit niciun leu și Ninel Peia, reprezentant al Partidului Neamul Românesc, cu doar 8.000 de lei.

Potrivit legii, au dreptul la rambursarea cheltuielilor electorale doar competitorii electorali care au obţinut minimum 3% din totalul voturilor valabil exprimate, respectiv Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă, Dan Barna, Mircea Diaconu, Theodor Paleologu și Kelemen Hunor.