Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ziua Națională a României, marcată și în R.Moldova

poza_orhei.jpg

Orhei, 1 decembrie, 2019, eveniment cu prilejul Zilei Naționale a României
Sursa imaginii: 
Facebook/Daniel Ioniță

Cu prilejul Zilei Naționale a României, marcată duminică, 1 decembrie, în R.Moldova au fost organizate mai multe evenimente culturale, iar politicienii au venit cu mesaje de felicitare pentru românii de pretutindeni. Un contingent al Armatei Naţionale a participat, duminică, la parada militară de la Bucureşti. Să spunem că, de Ziua Națională, scriitoarea moldoveană, Tatiana Ţîbuleac, stabilită cu traiul la Paris, a fost decorată de președintele României, Klaus Iohannis, cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler.

”În semn de apreciere pentru activitatea importantă dedicată creaţiei literare, pentru talentul şi profesionalismul de care a dat dovadă de-a lungul activităţii sale, dobândind recunoaştere la nivel european”, preşedintele României a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria A - Literatura, scriitoarei din R.Moldova, Tatiana Ţîbuleac. 

”Anul acesta am mulțumit României de mai multe ori. De acolo au venit cele mai sincere gesturi de prietenie și de admirație. Orice premiu mă apropie de unii oameni și mă îndepărtează de alții, știu și văd asta. Sper să ne întâlnim măcar în cărți, unde putem fi noi înșine”, a scris Tatiana Țîbuleac pe pagina sa de Facebook. 

”Cu mare placere am participat la Orhei, la sărbătoarea de Ziua Națională a României! La multi ani, romani! Traiasca Romania”. Este mesajul ambasadorului României în R.Moldova, Daniel Ioniță, care a mers astăzi în centrul R.Moldova, la Orhei, să marcheze Ziua Națională.

La Recepția oferită de Ziua Națională, ambasadorul României în R.Moldova, Daniel Ioniță a menționat că relațiile dintre România și Republica Moldova sunt speciale, de parteneriat strategic privilegiat pentru integrarea Europeană a Republicii Moldova și se bazează pe comunitatea de limbă, istorie și tradiții. ”Sunt marcate de un dinamism aparte și practic nu există nici măcar un singur domeniu, fie el politic, economic, cultural sau social, în care să nu avem exemple de reușite și de bune practici comune”.

”Anul acesta a fost unul al schimbărilor de Guverne pe ambele maluri ale Prutului. În perioada premergătoare moțiunii de cenzură de la Chișinău, România a adresat direct, pe multiple canale, un apel ferm forțelor politice de la Chișinău pentru responsabilitate și depășirea impasului politic, încurajând identificarea unei soluții care să asigure stabilitatea, să continue reforma Justiției și să permită Guvernului să mențină parcursul european. În contextul actual, sprijinul României, inclusiv financiar, va continua să urmărească cu prioritate interesele cetățenilor din Republica Moldova, realizarea proiectelor bilaterale strategice și va fi strict condiționat de continuarea reformelor esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova și avansarea parcursului său european”, a declarat diplomatul român.

De Ziua României, și președintele pro-rus al R.Moldova a venit cu un mesaj. ”În prezent relaţiile dintre Republica Moldova şi România se dezvoltă plenar în spiritul respectului reciproc și al atașamentului față de valorile comune, iar parteneriatul strategic este în continuă ascensiune. Cu prilejul Zilei Naţionale a României, în numele cetăţenilor Republicii Moldova și al meu personal, transmit sincere felicitări domnului Klaus Iohannis, președintele României, însoțite de urări de bine, pace și progres pentru poporul român. În context, reiterez deschiderea Republicii Moldova de a sprijini avansarea agendei bilaterale în domeniile de interes mutual și reconfirm dorinţa sinceră de valorificare deplină a legăturilor dintre ambele state”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Iar fostul premier, Maia Sandu declară că România, ”pentru noi, ești o călăuză dreaptă spre o Europă unită, spre democrație, spre bunăstare pentru oameni. La mulți ani, România! Îți doresc să devii o țară puternică și prosperă, o casă bună pentru cetățenii tăi, o casă care oferă siguranță și căldură tuturor. Pentru noi, ești o călăuză dreaptă spre o Europă unită, spre democrație, spre bunăstare pentru oameni. Sper ca lucrurile care ne unesc, limba, cultura și crezul, să ne țină mereu împreună”, susține fostul premier moldovean, Maia Sandu.

De Ziua Națională a României, Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat de la Chișinău au organizat o acțiune comună, la care au participat reprezentanți ai mai multor formațiuni și organizații unioniste. Împreună, au depus flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chişinău, simbol al Unirii, și au adresat câte un mesaj de felicitare cu prilejul zilei de 1 decembrie, zi cu dublă semnificație pentru toți românii: Ziua Marii Uniri și Ziua Națională a României.

Dorin Chirtoacă, președintele Partidului Liberal a declarat că”prin ceea ce se întâmplă astăzi, cred că vom avea punctul de renaștere a mișcării unioniste din Moldova. A venit vremea să avem o mișcare unionistă care să ducă până la capăt lupta pentru reîntregirea neamului, lupta pentru unire, în așa fel încât să dăm jos hotarul de la Prut”.

Ulterior, Dorin Chirtoacă a participat la inaugurarea bustului poetului Dumitru Matcovschi, de pe Aleea Clasicilor.

Ziua Națională a României a fost marcată și în satul Aluatu din raionul Taraclia. Evenimentul a fost organizat în gimnaziul-grădiniță „Dimitrie Cantemir” din localitate, singura școală românească din raion, care în anul 2018 a fost renovată cu sprijinul Asociației „UNIREA-ODIP”. De la sărbătoare nu a lipsit tricolorul, simbolul unității naționale, iar elevii au recitat poezii patriotice și au interpretat cele mai frumoase piese românești. La final, aceștia au primit în dar de la Asociația „UNIREA-ODIP” hanorace personalizate, care conțin logo-ul instituției de învățământ și simboluri patriotice, un set de dulciuri, dar și cadouri pentru pomul de Crăciun. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre Ziua României, marcată în R.Moldova