Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Atentatul terorist de la Londra - prilej de fotbal politic în campanie

london_bridge.jpg

London Bridge
London Bridge - locul atentatului terorist din 29 noiembrie - este înconjurat de cordoane de poliție
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Prim ministrul britanic, Boris Johnson, a condamnat eliberarea anticipată a făptuitorului atacului terorist de la Londra din 29 noiembrie, în timp ce liderul opoziției Jeremy Corbyn a criticat reducerile bugetare din combaterea terorismului. Marea Britanie este în plină campanie electorală pentru alegeri parlamentare anticipate. 

Premierul Johnson a declarat la BBC că actualmente sunt 74 de foști condamnați pentru delicte teroriste care sunt eliberați anticipat.

Ministerul Justiției a lansat o verificare urgentă a tuturor acestor cazuri după uciderea de către Usman Khan vineri a două persoane și rănirea altor trei în zona London Bridge. Atentatorul a fost apoi împușcat mortal de poliție. 

Khan, cetățean britanic de origine pakistaneză născut în 1991 la Stoke în centrul Angliei, a fost eliberat la sfârșitul lui 2018, la jumătatea unei sentințe de 16 ani. 

El a fost condamnat în 2012 pentru participarea la un complot islamist inițiat în 2010 care avea ca țintă piața bursieră din Londra și mai multe personalități printre care și primarul capitalei la acea vreme, Boris Johnson. 

Premierul Johnson, care este liderul Partidului Conservator, a criticat legislația care a permis eliberarea anticipată a lui Khan, blamând Partidul Laburist, aflat la putere înainte de 2010. 

Laburiștii au legiferat în 2003 eliberarea deținuților la jumătatea pedepsei, dar au introdus pedepsele pe durată nedeterminată pentru protejarea publicului (IPP), iar în 2008 au relaxat condițiile de eliberare a celor condamnați pentru delicte teroriste. 

Eliberat pe licență

În 2012 Conservatorii ajunși la putere cu doi ani înainte în coaliție cu Liberal Demcrații au fost nevoiți să înlocuiască IPP - pedeapsă aplicată și lui Khan - cu pedepse fixe, în urma unei decizii a Curții Europene a Drepturilor Omului care a decis că IPP contravine legislației europene în domeniul drepturilor omului.

Usman Khan
Usman Khan a ispășit opt ani dintr-o sentință de 16 ani pentru delicte teroriste
Sursa imaginii: 
Poliția West Midlands

Ca urmare, pedeapsa lui Khan a fost convertită la un termen de 16 ani și ca atare el a fost eliberat după opt ani pe licență. 

Condițiile licenței includeau monitorizare electronică printr-o brățară cu GPS la gleznă, domiciliu stabilit în nordul Angliei și cursuri de deradicalizare și reabilitare. 

Liderul Laburist, Corbyn, a spus că guvernul nu poate preveni toate atacurile teroriste, dar a criticat reducerile bugetare mai ales pentru servicile de probațiune și sănătăte mintală. "Siguranța oamenilor nu poate fi asugurată ieftin", a spus Corbyn. 

Johhnson a promis că în cazul câștigării alegerilor din 12 decembrie Conservatorii vor modifica legislația astfel încât cei condamnați pentru delicte teroriste să nu mai poată fi eliberați la jumătatea sentinței.

Corbyn a spus că nu este neapărat necesar ca teroriștii condamnați să-și ispășească sentința în întregime, iar vice-liderul Partidului Liberal Democrat, Ed Davey, l-a acuzat pe premierul Johnson că încearcă să câștige capital politic de pe urma unei tragedii. 

Sondajele de opinie indică o majoritate absolută în Camera Comunelor la alegeri pentru Conservatori, dar Laburiștii au redus diferența în intențiile de vot în ultima săptămână.