Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Restart din Casa Istoriei Europene

european_c.jpg

Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, Charles Michel, președintele Consiliului European și David Sassoli, președintele Parlamentului European la Bruxelles, 1 decembrie 2019
Sursa imaginii: 
Facebook / European Commission

Ursula von der Leyen și Charles Michel au dat duminică lovitura de start a noii echipe de conducere a instituțiilor europene.  Într-un gest simbolic, ei s-au aflat alături de președinții Parlamentului European, David Sassoli și ai Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde. 

Momentul, desigur, a venit după ce, săptămâna trecută, Parlamentul European a învestit Comisia Ursulei von der Leyen, întregind astfel sistemul de decizie la nivel european.

Acest moment ar fi trebuit să vină ceva mai devreme, aproximativ cu o lună în urmă, dacă nu ar fi intervenit ceva complicații, după ce europarlamentarii au respins propunerile de comisari din partea Franței, Ungariei și României.

Astfel că noua echipă și-a putut intra în atribuții abia la 1 decembrie, dată care, în mod fericit,a corespuns cu celebrarea a zece ani de la inrtrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona.

Pentru presa europeană, a fost, într-adevăr o imagine istorică, mai ales dacă ținem cont de simetria de gen, într-o Europă care aspiră la poziția de lider global în materie de egalitate – dacă nu cumva chiar și este.

Un alt simbol care merită evidențiat este că, pentru a marca startul, cei patru lideri s-au adunat în Casa Istoriei Europene. Este un muzeu pe care merită să-l vizitați dacă sunteți în trecere prin Bruxelles, situat în cartierul european, chiar în spatele Parlamentului European. Este un muzeu care prezintă istoria Europei și a ideii europene, privite mai curând prin prisma vieții de zi cu zi a europenilor, a experiențelor lor. Unele, terifiante, cum ar fi războiul, lagărele de concentrare, Cortina de fier.

Dincolo de aceste simboluri, UE chiar își dorește să promoveze în acest mandat de cinci ani, obiective politice importante.

Cum ar fi combaterea schimbărilor climatice. La 11 decembrie Comisia va prezenta „Acordul Verde European”, un pachet ambițios care vizează protejarea planetei dar și amortizarea efectelor măsurilor economice pentru cetățeni și industrii. Luni, von der Leyen, Michel și Sassoli vor merge la Madrid pentru a participa la deschiderea conferinței climatice globale COP25.

De aici însă, încep și provocările. O reducere puternică a emisiilor de carbon nu este privită cu ochi buni chiar de toată lumea. Industrii de bază ale Europei, responsabile pentru milioane de locuri de muncă, precum cea a automobilului, vor fi afectate iar puternicul lor lobby va acționa în consecință.

State ale căror economi sunt puternic dependente de carbon, precum Polonia, Cehia sau Ungaria, ar putea ridica obiecții serioase – întărite și de poziția lor tradițional eurosceptică și anti-Bruxelles. Ele vor cere compensații mari și negocierea va fi dificilă.

Și aici vine o altă provocare: cea bugetară. Bugetul european pentru 2021-2027 nu a fost convenit încă de statele membre. Comisia Europeană a propus o contribuție de 1,15% din produsul Intern Brut al fiecărui stat membru. Parlamentul a plusat până la 1,3%. În schimb, președinția finlandeză, care reprezintă statele membre, a venit cu cifre cuprinse între 1,03% și 1,08%. Diferențele par mici dar, în realitate, în spatele zecimilor de procent se ascund miliarde și miliarde de euro.

Adăugați aici disensiunile din cadrul nucleului dur franco-german, gestionarea Brexitului, relația problematică de o parte și de alta a Atlanticului, sau spectrul unei recesiuni economice la nivel global și veți vedea că misiunea celor patru, care au dat duminică restartul instituțiilor europene, se anunță foarte complicată.

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica lui Ovidiu Nahoi, 2 decembrie 2019