Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegeri UK: Conservatorii vor reguli de imigrare mai dure post-Brexit

Punct de trecere a frontierei britanice

Partidul Conservator a promis înăsprirea regulor de imigrație post-Brexit în cazul victoriei în alegerile anticipate din 12 decembrie din Marea Britanie. Printre aceste măsuri se numără controalele la ieșirea din țară și pașaport obligatoriu ca act de identificare. 

"Când electoratul a votat în favoarea Brexit în referendumul din 2016, ei au votat pentru preluarea controlului frontierelor noastre", a spus ministrul de interne Priti Patel la prezentarea acestor propuneri din platforma program a partidului de guvernământ.

"După Brexit, vom introduce un sistem de imigrație bazat pe puncte de tip australian și vom lua măsuri pentru consolidarea frontierei noastre și îmbunătățirea securității Regatului Unit." a adăugat ea. 

Ministrul Patel a spus că va introduce controale automate la intrarea și ieșirea din UK, pașapoartele biometrice vor deveni obligatorii, iar cărțile de identitate din țările Uniunii Europene nu vor mai fi acceptate

Conservatorii doresc să introducă un sistem similar celui american de scutire de viză (ETA) la care călătorii vor trebui să apeleze înainte de a veni în UK.

O altă măsură preconizată de manifestul Conservator este interzicerea accesului în UK a infractorilor din UE cu condamnări penale serioase, iar cele mai puțin serioase vor fi examinate de la caz la caz. 

Aceste măsuri ar urma să fie aplicate după încheierea perioadei de tranziție după Brexit, începând cu 1 ianuarie 2021. Liderul Partidului Conservator, prim ministrul Boris Johnson, a promis că în cazul obținerii unei majorități absolute în Camera Comunelor după alegerile parlamentare, acordul Brexit cu UE va fi supus votului înainte de Crăciun și Marea Britanie va ieși din Uniune la termenul stabilit, 31 ianuarie 2020. 

Criticile opoziției

În perioada până la 31 decembrie 2020 vor rămâne în vigoare toate regulile actuale, inclusiv libertatea de mișcare a persoanelor care vin din UE.

Diane Abbott (stânga) și Priti Patel
Diane Abbott (stânga) și Priti Patel au viziuni diametral opuse cu privire la controalele de imigrație post-Brexit
Image source: 
PA

Opoziția a criticat propunerile Conservatorilor, susținând că el vor limita capacitatea autoritățile de a combate infracționalitatea transfrontalieră.

"Prin renunțarea la întregul sistem de securitate și justiție al UE, nu vom mai avea acces în timp real la o serie de baze de date critice sau acces la mandatul european de arestare", a spus ministrul de interne din umbră al Partidului Laburist, Diane Abbott.

"Acest lucru va submina capacitatea poliției noastre și a agențiilor de frontieră de a-i prinde pe teroriști și criminali organizați și ar putea chiar să ne transforme într-un refugiu sigur pentru fugarii de sistemele de justiție din UE." a adăugat ea.

Experții independenți se îndoiesc însă de capacitatea guvernului de a introduce rapid un sistem fiabil de numărare exactă a persoanelor care intră și ies din UK, având în vedere că astfel de măsuri au fost încercate în trecut cu succes limitat.

Sondajele de opinie prevăd o majoritate absolută a celor 650 de mandate ale Camerei Comunelor pentru Partidul Conservator, deși în ultima săptămână Partidul Laburist a redus diferența în intențiile de vot.