Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Modificarea modului de calcul al numărului de parlamentari, adoptată tacit de Senat

parlament.jpg

Vot final in Parlament! Pensiile speciale mai mari de 7.000 de lei vor fi impozitate cu 85%, inclusiv cele ale militarilor și ale magistraților
Vot final in Parlament! Pensiile speciale mai mari de 7.000 de lei vor fi impozitate cu 85%, inclusiv cele ale militarilor și ale magistraților
Sursa imaginii: 
Facebook

Senatul a adoptat tacit, luni,proiectul de lege care prevede că numărul de mandate de parlamentar pentru fiecare circumscripție electorală se stabilește conform datelor furnizate de MAE către AEP în cazul circumscripțiilor din diaspora și conform datelor INS în ce privește circumscripțiile din țară. Proiectul este inițiat de 13 parlamentari PMP și urmează să fie dezbătut în Camera Deputaților, în calitate de for decizional. 

Propunerea vine să modifice legea nr.208/2015, privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente.  Potrivit expunerii de motive, demersul legislativ urmărește „asigurarea reprezentării corecte a diasporei în Parlament” . 

În legea în vigoare, era prevăzut că "pentru organizarea alegerilor se constituie circumscripții electorale la nivelul celor 41 de județe, o circumscripție în municipiul București și o circumscripție pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării. Numărul total al circumscripțiilor electorale este de 43. Denumirea, numerotarea și numărul de mandate aferent circumscripțiilor electorale sunt prevăzute în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezenta lege" .Proiectul legislativ prevede la articolul 5, alineatul 4, că în cazul circumscripțiilor electorale numerele 1-42, numărul locuitorilor care se ia în calcul este conform populației după domiciuliu raportat la Institutul Național de Statistică la data de 1 ianuarie a anului în care au loc alegeri parlamentare la termen, potrivit Mediafax.ro.

În legea în vigoare numărul locuitorilor care se iau în calcul este conform populației după domiciliu, raportat de Institutul Național de Statistică la data de 1 ianuarie a anului precedent anului în care au loc alegeri la termen. După alineatul 4 al articolului 5 se mai introduce un alineat , care prevede că "în cazul circumscripției electorale numărul 43, numărul locuitorilor care se iau în calcul este conform informațiilor prevăzute la articolul 23, alienatul 6, litera e), valabile la data de 1 ianuarie a anului în care au loc alegeri parlamentare la termen, transmise de Ministerul Afacerilor Externe către Autoritatea Electorală Permanentă în termen de cel mult 3 zile de la data începerii perioadei electorale" . În legea în vigoare, numărul de mandate pentru Senat, respectiv pentru Camera Deputaților, pe fiecare circumscripție în parte, erau prevăzute în Anexa 1, care arată numărul de mandate de senatori și deputați pentru fiecare circumscripție, dar care este eliminată odată cu prezentul proiect legislativ.

Astăzi, președintele României, Klaus Iohannis, a făcut un apel public, de la tribuna Parlamentului României, pentru sporirea numărului de parlamentari aleși pentru românii din diaspora.

„Diaspora noastră rămâne nu doar cu gândul, dar și cu fapta, puternic ancorată în viața societății românești. Acest devotament față de țară trebuie recunoscut și în mod instituțional - de exemplu, prin sporirea considerabilă a numărului reprezentanților legitimi ai românilor de peste hotare”, a declarat Iohannis, în cadrul unui discurs ținut cu prilejul ședinței solemne a Parlamentului, dedicate Zilei Naționale a României.