Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vrei telefon mobil? Trebuie să ți se scaneze fața. Se întâmplă în China

telef_china.jpg

Un cetățean chinez utilizând telefonul mobil în timpul ceremoniilor de aniversare a 70 de ani de existență a Republicii Populare Chineze, Beijing, 26 septembrie 2019
Image source: 
Noel Celis / AFP

Începând cu 1 decembrie a.c, în China, oricine dorește să cumpere un telefon mobil trebuie mai întâi să accepte să i se scaneze fața. Obiectivul autorităților de la Beijing: un control mai strict al utilizatorilor de internet, relatează AFP citată de rfi.fr

Măsura a fost instituită ”pentru protejarea drepturilor legitime și a intereselor cetățenilor în spațiul virtual”, după cum argumentează autoritățile.

Beijingul, care supraveghează și chiar cenzurează internetul de mai mulți ani, încearcă de fapt prin această măsură să obțină acces la adevăratele nume ale utilizatorilor, care adesea folosesc pseudonime. Dat fiind că în general utilizatorii se conectează de pe telefonul mobil personal, datele personale prezentate în contul utilizatorului pot fi verificate.

China, care este acum foarte avansată în utilizarea tehnologiilor moderne, utilizează de mai mulți ani recunoașterea facială, care este din ce în ce mai folosită de consumatori pentru a plăti cumpărăturile de la supermarket de exemplu. De acum metoda poate fi folosită și pentru supravegherea populației, în special în regiunea Xinjiang.

În această regiune  membrii etniei uigure care nu au fost deja închiși în lagăre se află sub supraveghere video constantă, cu utilizarea tehnologiilor de recunoaștere facială.

În 2017 în China existau 170 de milioane de camere de supraveghere și se prevede că numărul acestora va ajunge la 400 de milioane în 2020.