Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Politologul Andrei Țăranu: ”PSD nu va face mișcări bruște în această perioadă”. Care e strategia social-democraților?

Andrei Taranu tensiune justitie.jpg

Politologul Andrei Țăranu analizează motivația CCR în cazul Secției speciale (Foto: RFI/Eduard Vasilică-arhivă)
Politologul Andrei Țăranu analizează motivația CCR în cazul Secției speciale (Foto: RFI/Eduard Vasilică-arhivă)

PSD încearcă o schimbare a discursului său politic, în perspectiva anului electoral 2020. O spune la RFI politologul Andrei Țăranu, în condițiile în care social-democrații s-au repoziționat deja, cel puțin în problema recursului compensatoriu, dorind acum abrogarea legii pe care tot ei au susținut-o anterior.

Andrei Țăranu crede că sub conducerea interimară a lui Marcel Ciolacu, PSD va încerca să nu intre în conflict deschis cu liberalii: ”Cred că PSD-ul va încerca să nu facă mișcări bruște, dacă îmi e permisă o asemenea formulă. În genere, nu va intra în conflict deschis cu cei de la Putere, având în vedere că urmează o perioadă destul de complicată pentru PNL, cu încercarea de abrogare a recursului compensatoriu, cu pregătirea bugetului pe anul 2020 și așa mai departe”.

În această formulă, PSD-ul încearcă să se reconstruiască în interior și să își calibreze mesajele pentru alegerile locale. Or în alegerile locale, mesajele țintite, mesajele locale sunt mult mai importante decât mesajele la nivel național. Nu cred că va face mișcări bruște, se va opune doar dacă se va încerca trecerea la un sistem cu alegerea primarilor în două tururi, dar în genere, va încerca să se poziționeze, astfel încât să aștepte greșelile celor care sunt la Putere”, estimează politologul.