Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Summit NATO la Londra. “În acest moment, nu există o altă garanție de securitate”

1393955534_nato_symbol_military_wallpapers_1680x1050_98038800.jpg

Summit NATO la Londra. “În acest moment, nu există o altă garanție de securitate”
Summit NATO la Londra. “În acest moment, nu există o altă garanție de securitate”
Image source: 
publika.md

Liderii NATO se reuneste astazi si maine, la Londra, pentru un summit aniversar, la 7 decenii de existență a alianței militare. Atmosfera este departe de a fi festivă, din cauza mai multor diferende. Cel mai virulent  îi opune pe preşedinţii francez Emmanuel Macron şi turc Recep Tayyip Erdogan si se refera la intervenţia Ankarei în nord-estul Siriei fără informarea celorlalţi membri NATO. Cealaltă necunoscută este comportamentul lui Donald Trump. Preşedintele american este nemulțumit de contribuția aliaților, prea mică în opinia sa. În context, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, dă asigurări că anul viitor europenii îşi vor creşte bugetele cheltuielilor cu Apărarea cu 130 de miliarde de dolari faţă de nivelul din 2016.

România este reprezentată la summitul NATO de președintele Klaus Iohannis.

9 state au alocat minim 2% Apărării: Bulgaria, Estonia, Grecia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Marea Britanie şi SUA.  România se află într-o poziţie favorabilă: este al treilea an consecutiv în care ţara noastră alocă 2% din PIB pentru sectorul apărării, cu menţinerea alocărilor pentru înzestrare la peste 20%, conform recomandării 2/20 (2% din PIB pentru Apărare şi minim 20% din bugetul Apărării pentru achiziţii de echipamente).

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, marţi seară, de la ora 20.00, ora României, preşedintele Klaus Iohannis va participa la recepţia oferită de Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a în onoarea şefilor de stat şi de guvern, participanţi la Reuniunea NATO. Evenimentul are loc la Palatul Buckingham. De la ora 21.30, şeful statului va participa la recepţia oferită de premierul Boris Johnson.

La RFI analistul de politică externă, Dan Dungaciu, spune că Alianța Nord-Atlantică trebuie să depășească aceste probleme pentru că, cel puțin din perspectiva aliaților răsăriteni, nu există o altă garanție de securitate.

Analistul de politica externa, Dan Dungaciu