Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Legea recursului compensatoriu a fost abrogată

Deputații votează miercuri abrogarea recursului compensatoriu.jpg

Recursul compensatoriu, pe masa Parlamentului (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Recursul compensatoriu, pe masa Parlamentului (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Plenul Camerei Deputaților a votat miercuri abrogarea legii recursului compensatoriu, care a eliberat din închisori peste 20 de mii de deținuți înainte de termen. Deputații au adoptat proiectul cu 272 de voturi pentru și cinci abțineri.

ACTUALIZARE 5: Cinci deputați s-au abținut la votul de abrogare a legii recursului compensatoriu: Remus Borza, Nicolae Bacalbașa (PSD), Florin Iordache (PSD), Marton Arpad (UDMR) și Kulcsár-Terza József-György (UDMR).

 

ACTUALIZARE 4: Plenul Camerei Deputaților a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind abrogarea recursului compensatoriu.

 

ACTUALIZARE 3: Deputatul PSD Nicușor Halici spune că "doar o foarte mică parte", sub 600 dintre recidiviștii care au fost eliberați în baza recursului compensatoriu aveau nevoie de această lege.

 

ACTUALIZARE 2: Deputatul PNL Florin Roman: "Am ajuns astăzi la o situație înfiorătoare: 22 de mii de deținuți au fost eliberați mai repede din pușcării, din care șapte mii au fost criminali, violatori, tâlhari. Dintre ei, 500 au ieșit din penitenciar și au comis din nou crime, violuri, tâlhării (...). Vă invit pe toți să oprim această nebunie".

 

ACTUALIZARE 1: Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, declară că legea privind recursul compensatoriu a fost inițiată de Guvernul Cioloș și votată în Senat de PNL și PSD: ”Președintele României nu a trimis-o nici la rexaminare, nici nu a atacat-o la CCR. Prin urmare, nici dvs., nici domnul președinte Iohannis nu a conștientizat de la început consecințele acestei legi (...). Suntem conștienți cu toții de consecințele acestei legi și sperăm ca pe viitor, Guvernul în funcție să găsească toate metodele alternative pentru a evita sancțiunile din partea CEDO. Vă anunțăm încă o dată că vom vota legea”.

 

Plenul Camerei Deputaților va vota în calitate de for decizional proiectul de lege privind abrogarea recursului compensatoriu.

Comisia Juridică a adoptat marți, cu unanimitate de voturi, un raport favorabil în acest sens.