Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Procedura de destituire a președintelui Statelor Unite a intrat într-o nouă fază

trump_starea_natiunii.jpg

Image source: 
Doug Mills/Pool via REUTERS

Procedura de destituire a președintelui american Donald Trump a intrat într-o nouă fază, care se va finaliza, în comitetul juridic al Camerei Reprezentanților, prin formularea capetelor de acuzare, piesa principală a dosarului de "inculpare". Ieri, comitetul a făcut primul pas, audierea unui cvartet de juriști de renume, constituționaliști reputați, care au oferit, de-a lungul a opt ore și jumătate, opinii avizate în privința probelor acumulate până acum. 

Expertiza juridică  a avut scopul de a contextualiza istoric și constituțional faptele ce-i sunt imputate președintelui Trump, fapte detaliate în raportul de 300 de pagini  înaintat marți seară de comitetul pentru serviciile de informații, care a întocmit dosarul de anchetă.

"E un document lung, care zugrăvește o schemă prezidențială vizând două obiective politice: investigarea de către Ucraina a lui Joe Biden și fiului său Hunter, și validarea unei teorii conspiraționiste discreditate conform căreia Ucraina, nu Rusia, a intervenit în alegerile prezidențiale din 2016 - poveste care, conform tuturor serviciilor americane de informații, își are originea în imaginația lui Vladimir Putin. Președintele Trump a fost dispus, pentru a obține un avantaj în campania de realegere, să folosească întreaga greutate a funcției sale pentru a presa Ucraina să inițieze investigații total lipsite de merit", a precizat liderul comitetului, Adam Schiff.

În septembrie, un avertizor de integritate dinlăuntrul serviciilor secrete a semnalat cum s-a aplicat această presiune: cerându-i pe 25 iulie, într-o convorbire telefonică,  "un favor" liderului unei democrații fragile, sfâșiate de un conflict separatist instigat de Kremlin, oprind rambursarea ajutorului militar de 400 de milioane de dolari deja aprobat de Parlament în septembrie 2018, și amânând vizita mult dorită la Washington de tânărul și ne-experimentatul președinte ucrainian.

Cum dezvăluie cu mare claritate raportul, convorbirea din iulie n-a fost un act izolat, ci parte a unei campanii coordonate, multi-direcționale, cu participare dinafară și dinlăuntrul cercului oficial al puterii, cu implicarea personală a lui Trump și cu știința unor subalterni-cheie ai acestuia precum vice-președintele, ministrul de externe și șeful interimar de cabinet.

"Rezultă limpede din raport cât de feroce, de irepresibil a fost președintele în urmărirea scopului său, cum a mobilizat toate resursele pentru a-i supune pe ucrainieni voinței sale. E șocant și deprimant. Documentul ne oferă și datele unei comparații istorice: predecesorii săi supuși procedurii de destituire, Johnson, Nixon și Clinton, au produs martori și documente; Trump a adoptat poziția fără precedent că separația puterilor nu se aplică în cazul lui. E un pericol la adresa ordinii contitutionale", a considerat Peter Welch, membru Democrat al comitetului pentru serviciile secrete.

Ancheta a fost obstrucționată masiv, pe față, cu scrisoare în acest sens, datată 8 octombrie, și iscălită de consilierul juridic al Casei Albe, Pat Cipollone. 71 de citații au rămas fără răspuns; 12 oficiali au refuzat convocările, la ordinul Executivului; cei care au depus mărturie, în unele cazuri în pofida interdicției, diplomata Marie Yovanovitch - ambasadorul la Kiev discreditat și apoi rechemat pentru că stătea în calea mașinațiunilor urzite de emisarul președintelui, Rudy Giuliani, și de acoliții acestuia - locotenent-colonelul Alexander Vindman și alții, au fost victimele unor campanii ilegale de intimidare și discreditare; avertizorul de integritate aflat la originea scandalului a fost obiectul a peste 100 de ieșiri publice ale președintelui - insinuări, defăimari, amenințări cu demascarea sau pedeapsa capitală pentru înaltă trădare. Acest nivel de obstrucție este fără precedent în istoria procedurii de destituire care, de când a fost înscrisă în articolul 2, paragraful 4 al Constituției, a fost aplicată, înaintea lui Trump, în 18 rânduri, de trei ori asupra președintelui: Andrew Johnson în 1868, Richard Nixon în 1974, Bill Clinton în 1998. Doar Johnson și Clinton au ajuns în faza ultimă a procedurii, procesul din Senat, și ambii au fost achitați; Nixon a demisionat înaintea procesului. În Constituanta din 1787, părinții națiunii americane au încredințat procedura Legislativului, Camera punând sub acuzare pentru "trădare, mită și alte crime și delicte grave", Senatul adjudecând, cu majoritate absolută, după un proces prezidat de judecătorul-șef al Curții Supreme.

"Acțiunile președintelui, cum sunt ele înfățișate în mărturii și alte probe, constituie, fără nici un dubiu, crime și delicte grave pasibile de destituire. Autorii Constituției au inclus destituirea de teamă că președintele ar putea folosi autoritatea funcției pentru câștig personal, pentru a corupe procesul electoral sau a submina siguranța națională a Statelor Unite. "Crime și delicte grave" înseamnă abuz de putere și încredere publică în exercitarea funcțiunii prezidențiale", a reaminintit unul dintre cei patru experți aliniați în audierile-maraton de ieri, constituționalistul de la Harvard, Noah Feldman. În materie de corupere a procesului electoral, Donald Trump este un recidivist. În 2016, a apelat la Rusia, trei ani mai târziu la Ucraina, în acest din urmă caz cu presiuni.

"Părinții națiunii și toate generațiile care i-au urmat au avut deosebită grijă să apere ordinea noastră statală, procesul democratic, de amestec străin. În discursul său de adio, președintele Washington avertiza că istoria și experiența arată că influența străînă este unul dintre cei mai mari dușmani ai sistemului republican. Când a invitat, a cerut de fapt, imixtiunea străină în viitoarele prezidențiale, președintele Trump a lovit în inima ordinii noastre republicane", a avertizat reputata juristă de la universitatea Stanford, Pamela Karlan.

Implicațiile și gravitatea acuzațiilor aduse ocupantului Casei Albe n-au provocat deocamdată nici o fisură în monolitul susținerii Republicane. Ieri, încă o dată, s-au exprimat la unison, cramponați nu în contestarea faptelor, care-s incontestabile, ci în obiecțiuni procedurale. Jonathan Turley, profesorul de drept de la Universitatea George Washington care în 1998 oferea muniție constituțională pentru destituirea lui Bill Clinton, adopta ieri, în față unor fapte în aparență mult mai grave, o cu totul altă poziție:

"Trump nu va fi ultimul nostru președinte, și ce rămâne în trena acestui scandal va influența democrația noastră multe generații de-acum încolo. Mi-e teamă că slăbim standardele pentru a le potrivi unei săracii de probe și abundente de mânie. Această procedură nu se ridică la înălțimea celor anterioare și va crea un precedent periculos. În al doilea rînd, durata procedurii, prea scurtă, e problematică și bizară. E o greșeală, pentru că nu așa se destituie un președinte american".

Urgența procedurii își are originea, cum preciza liderul comitetului pentru serviciile secrete, Adam Schiff, în natura delictelor prezumtive ale președintelui, care manevrează, încă o dată, pentru avantaj personal în scrutinul prezidențial. Pentru Republicani, explicația este cu totul alta.

"Nu de fapte este vorba în această procedură de destituire, ci de ceas și calendar. Asta prețuiește acest comitet: timpul. Vor să termine înainte de finele anului, pentru că li-e teamă că în 2020 pierd încă o dată. Totul trebuie deci făcut imediat. Ceasul și calendarul, nu faptele, mână această procedură", intona liderul minorității din comitetul juridic, Doug Collins.

Ascultă AICI corespondența din SUA