Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rusia, amenințare cu acte în regulă

amb_rusia_berlin.jpg

Ambasada Rusiei la Berlin
Image source: 
Reuters via rfi.fr

În ziua în care liderii statelor membre NATO avertizau, în declarația comună de la Londra în privinţa „acţiunilor agresive“ ale Rusiei, ministerul german de Externe decidea expulzarea a doi diplomaţi ruşi. Motivul, pe care îl găsim în relatările presei germane: presupusa implicare a serviciilor secrete ruse în asasinarea unui lider militar ceceno-georgian.

Să ne amintim: la 23 august, în plină zi, la Berlin, georgianul Tornike K. din minoritatea cecenă, în vârstă de 40 de ani, a fost împușcat de trei ori cu o armă cu amortizor, iar martorii au evocat o "execuție". Imaginile surprinse la locul crimei de camere de supraveghere arată că o persoană s-a apropiat de georgian pe o bicicletă, după care l-a împușcat în spate și în cap.

La scurt timp, autoritățile l-au arestat pe suspect, care de atunci păstrează tăcerea.

Asupra suspectului au fost găsite acte de identitate cu numele Vadim Sokolov, de 49 de ani. Dar, în urma verificărilor, autoritățile germane au constatat că acest nume nu figurează în bazele de date rusești. Actele sugerează că acesta a intrat în Germania, trecând prin Franța și Polonia, cu două zile înaintea crimei.

Potrivit relatărilor presei germane dar și unor publicații online de investigații rusești precum Bellingcat, ar fi vorba, în realitate, de un anume Vadim Krasikov, 54 de ani, pe numele căruia Moscova emisese un mandat internațional de arestare pentru uciderea unui om de afaceri rus în 2013.

Dar, potrivit jurnaliștilor de investigațiii, numărul de pașaport al suspectului conduce la o unitate a ministerului de Interne din Moscova care a livrat în trecut documente pentru GRU, serviciul de informații militare rusești.

Este aceeași unitate luată în vizor de Occident în ancheta privind otrăvirea fostului agent rus Serghei Skripal, în martie 2018, la Sailsbury, în sud-estul Angliei. Londra a acuzat Rusia pentru această tentativă de asasinat și aliații Marii Britanii au răspuns prin expulzarea unor diplomați ruși. Moscova însă, a negat orice implicare și a răspuns cu aceeași monedă, expulzând la rându-i diplomați occidentali.

Reacția Moscovei a fost similară și în cazul crimei de la Brelin – negare și lipsa oricărei forme de cooperare. Iar acum, ca și în cazul Skripal, Rusia amenință cu un răspuns pe măsură.

Potrivit preşedintelui comisiei pentru afaceri externe din Duma rusă, Leonid Sluţki, răspunsul Rusiei trebuie să fie ”adecvat şi simetric”. Astfel că ne putem aștepta la o nouă escaladare a crizei.

Și, ca și cum situația n-ar fi fost suficient detensionată, ziarul Le Monde relatează că cincisprezece spioni ruși își creaseră în Alpii francezi o bază pentru operațiuni în întreaga Europă. Ziarul francez evocă o investigație comună a de serviciilor de contraspionaj franceze, elvețiene și britanice.Astfel, cei 15 ofițeri aparținând – ați ghicit! - serviciului de informații al Armatei ruse (GRU) și specializați în asasinate, au circulat pe continent începând cu 2014.Și, surpriză: unul dintre cei 15 agenți ar fi fost identificat de serviciile britanice drept unul dintre cei trei autori ai otrăvirii lui Serghei Skripal, și a fiicei sale Iulia.

Pentru liderii statelor membre ale Alianței Atlantice, reuniți la Londra, Rusia constituie o ameninţare pentru securitatea euro-atlantică. Este vorba despre ameninţări cibernetice şi hibride, după cum au spus liderii NATO. Cazurile din Germania și Alpii francezi sunt dovezi cum nu se poate mai clare pentru acest tip de agresiune.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

Eurocronica lui Ovidiu Nahoi din 5 decembrie 2019