Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bugetul UE 2021-2027: reduceri drastice în viziunea președinției europene

27164122_10160144353265107_3307558268907879765_o.jpg

EU logo
Președinția finlandeză a UE nu este un mediator imparțial
Image source: 
Europea Union

Președinția finlandeză a UE a publicat propunerea de negociere a cadrului financiar multianual cu reduceri drastice de 12% pentru coeziune. Propunerea este criticată de multe state membre și de Comisia Europeană. 

Este mai grav decât se credea. Comisia Europeană condusă de Jean-Claude Juncker făcuse deja anul trecut o propunere îngrijorătoare care reducea fondurile pentru coeziune în avantajul celor pentru gestiunea migrației.

Finlanda, țara nordică aflată la cârma UE, dă acum câștig de cauză Germaniei și nordicilor în general și nu este un mediator imparțial. 

Comisia Von der Leyen a criticat cifrele. In cursul primei sale conferințe de presă, noua președinta a instituției a prezis că la summitul UE de saptamâna viitoare vor fi „discuții dificile”. 

Finlanda prevede tăieri de fonduri chiar și pentru gestiunea migrației vitregind Agenția Frontex, ca și pentru noile ambiții europene privind era digitală și „economia verde”,  priorități ale Comisiei Europene și ale Parlamentului European. 

Aici se vede că de fapt acordul politic de bună cooperare între instituțiile UE, găsit cu greu în urma alegerilor din mai, este de fapt ca și mort fiindcă statele membre nu-l susțin. 

Iar în clubul celor 27, care calculează deja pierderea contribuției britanice la bugetul UE, nu toată lumea are aceleași nevoi și/ sau priorități. 

In clubul celor mari, Franța pune mai departe accentul pe agricultură și coeziune, dar pentru ea, nu și pentru altii. Germania dorește dimpotrivă o reducere a contribuției la bugetul UE și o plafonare a finanțării politicilor mari. 

In est, Tarile de la Visegrad și balticele se unesc în diferite structuri de discuție pentru a-și apăra aceleași interese. Bulgaria trece parțial de partea Germaniei, care și ea ar mai avea nevoie de coeziune pentru regiunile din est. România nu pare a fi luată în nicio alianță. 

Care sunt cifrele?

1.06% din Venitul National Brut al UE ar trebui să meargă în plățile efective și 1.07% în angajamente de plată în perioada 2021-2027. Asta reprezintă, între altele, o reducere cu 12% a fondurilor pentru coeziune; Comisia Europeană propusese o reducere deja masivă de 10%. 

Nivelul de contribuție la bugetul UE ar trebui plafonat la 1.07% din PIB, spune Finlanda în asentimentul nordului Europei. Acest nivel diferă de la un stat la altul , între 1% și 1.11% din PIB, Comisia Europeană dorind un angajament de 1.11%. 

Finlanda leagă plata fondurilor structurale de respectul statului de drept, o idee veche pe care UE este în fine gata s-o concretizeze.