Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Klaus Iohannis, despre buget: Guvernul își poate asuma răspunderea pentru orice tip de lege

klaus_iohannis_buget_guvern_asuma_raspundere_lege.jpg

Klaus Iohannis, în Parlament-arhivă (Sursa foto: presidency.ro)
Klaus Iohannis, în Parlament-arhivă (Sursa foto: presidency.ro)

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că Guvernul își poate asuma răspunderea pentru orice tip de lege, inclusiv pentru bugetul pe 2020. Șeful statului se așteaptă ca proiectul să se încadreze în ținta de deficit de 3% din PIB.

Klaus Iohannis spune că "în condițiile unui Guvern puternic minoritar, este evident că asumarea răspunderii este o metodă de legiferare delegată, care poate să funcționeze pentru orice tip de lege, Constituția nu face diferențe între anumite tipuri de lege, care pot fi sau nu ar putea fi asumate de Guvern, orice lege poate să fie prezentată cu o asumare a răspunderii Guvernului. Dar asta este strict o decizie a Guvernului și dacă se va face, cu siguranță veți primi această informație de la Guvern și nu de la mine (...). Solicitarea mea pentru Guvernul Orban a fost să vină cu un proiect de buget care acoperă necesarul pe anul viitor și evident, să fie cât mai aproape de limita acceptată de deficit, de 3% din PIB".

Întrebat dacă ar fi de acord ca Parlamentul să nu mai dezbată bugetul, Klaus Iohannis a răspuns: "Întotdeauna există opinii diferite pe tot felul de teme publice, nu doresc eu să fac afirmații despre această chestiune, dar vă spun că ar fi constituțional și este posibil să își asume Guvernul răspunderea pentru orice fel de lege".

Premierul Ludovic Orban a spus joi că el nu a vorbit despre o asumare a răspunderii privind legea bugetului pe 2020, însă are ca obiectiv adoptarea documentului în Parlament până pe 31 decembrie.