Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iohannis: NATO este puternică pentru că statele membre sunt democrații consolidate

Președintele României, Klaus Iohannis, a prezentat, joi, concluziile Summit-ului NATO de la Londra.

Cele mai importante declarații ale președintelui:

  • La Summitul NATO am văzut că în media de la noi aspectele de societate au fost bine reflectate
  • NATO a ajuns la 70 de ani, lucru notabil. Subliniem că această alianță a rezistat foarte bine timp de 70 de ani.
  • Pe bună dreptat, premierul Boris Johnson, la recepția sa, s-a întrebat retoric ”ce face această alianță atât de puternică?”, iar răspunsul a fost că toate statele membre sunt democrații autentice
  • Am avut discuții la summit despre temele vehiculate în spațiul public: împărțirea corectă a obligațiilor, viitorul NATO, și câteva chestiuni concrete
  • Așa numitul burden sharing, împărțirea sarcinilor, toată lumea înțeles că e nevoie să plătească mai mult pentru apărare. Limita de 2% din PIB va fi atinsă de tot mai mulți aliați. Nu au existat nici un fel de controverse
  • A doua chestiune, care dăduse breaking news-uri, au fost solicitările de a evalua strategia pe termen lung. A fost discutată chestiunea și nu au apărut controverse. Dimpotrivă, toți am acceptat că NATO are nevoie de un proces de reflecție. Trebuie să răspunde la întrebări precum: Cine e inamicul nostru? Cum se relaționează NATO cu China? Trebuie să schimbăm abordarea față de Rusie?
  •  În final am decis cu toții să cerem secretarului general al NATO să elaboreze liniile directoare ale unui proces de reflecție care va duce la o strategie.
  • În finalul întâlnirii de ieri pot spune că NATO e unită, puternică și are un viitor foarte bun
  • Am decis că și spațiul cosmic va face parte din preocupările aliaților
  • Au fost discutate chestiuni legate de Marea Neagră, dar și planuri de intervenție pentru flancul estic. Consider că acest summit nu a fost doar o reușită pentru NATO, ci și pentru România. Noi ne-am atins obiectivele.

Întrebări:

A apărut azi informația că ați avut o discuție cu Dăncilă în care ați convins-o să candideze la prezidențiale.

Klaus Iohannis: Mi se pare foarte ciudată această abordare. Nu, PSD a convins-o să candideze și mai bine întrebați la ei de ce, pentru că rezultatul e bine cunoscut.

Mutarea ambasadei din Israel ar fi oportună?

Klaus Iohannis: Eu nu mi-am schimbat abordarea. Fără îndoială e o temă interesantă. Rămân la opțiunea de a nu muta ambasada. E o decizie luată în UE să nu ne mutăm separat ambasadele, ci să facem împreună acest pas când condițiile vor fi îndeplinite. Care sunt condițiile? Statutul Ierusalimului trebuie clarificat între Israel și Palestina, ambele state revendică Ierusalimul. Nu discutăm în viitorul apropiat de o mutare a ambasadei

Strategia pentru viitor a NATO include o dimensiune politică, ce înseamnă?

Klaus Iohannis:Abordarea politică este absolut necesară. NATO este o alianță care se bazează pe valorile nord-atlantice. Acest lucru impune mai mult decât o abordare tehnică, militară – o abordare politică.

Fostul premier Cioloș vă cere un pact național pentru educație cu toate partidele. Cum vedeți propunerea?

Klaus Iohannis: Este un lucru important să discutăm despre educație. Probabil și în lumina studiului PISA. Aceste chestiuni pentru mine nu sunt noi. Eu am constatat la începutul primului meu mandat că educația are nevoie de o reformare profundă, drept pentru care am lansat proiectul România Educată. Acest proiect e în faza de dezbatere, iar când vom avea concluziile consolidate vom ajunge cu siguranță în faza în care voi prezenta partidelor acest concept și atunci va fi nevoie de un larg sprijin politic. Acest lucru poate fi discutat la vremea respectivă. Eu m-am ferit să aduc în discuție aceste chestiuni în condiții de campanie sau doar pentru a obține o știruță pe Facebook.

 Doamna ministru (al Educației – n. red.) a spus că nu avem de ce să ne îngrijorăm.

Klaus Iohannis: Ba trebuie să ne îngrijorăm. Eu m-am îngrjorat de la început, de aceea am început proiectul România educată. Problemele sistemice nu pot fi rezolvate punctual, nici măcar printr-o lege nouă. 

Cum vedeți asumarea răspunderii guvernului pe desființarea Secției Speciale și pensionarea anticipată?

Klaus Iohannis: Asumarea răspunderii e un sintrument bun pentru situații urgente sau când avem un guvern minoritar. Unde guvernul va constata că e nevoie de promovarea de legislație nouă, e foarte probabil să se abordeze tema și prin asumarea răspunderii. Am fost informat de guvern că e luată în calcul pentru rezolvarea chestiunea pensionării anticipate. Și chestiunea SIIJ se poate rezolva teoretic prin asumarea răspunderii.

Luați în calcul consultări despre anticipate?

Klaus Iohannis: Nu o să fac consultări formale, dar voi avea discuții informale, de lucru, cu liderii politici

În rapoartele MCV se repeta schimbarea procedurii de numire a procurorilor șefi. Dar ministrul Justiției a demarat pe procedura veche. Ce garanții aveți că nu vor fi rezultatul unui troc politic?

Klaus Iohannis: Vă garantez eu, pentru că vor ajunge la mine. MCV nu dictează politica internă, ci vine cu recomandări. În MCV s-a cerut îmbunătățirea procedurii, o mai bună transpaentizare a procedurii. În legislație, chestiunea numirii se tratează foarte sumar. Pentru a face tot procesul mai transperent trebuie lămurite câteva elemente intermediare și cred că dl ministru a făcut destul de bine aceste aspecte: când și cum se fac înscrierile, cum au loc interviurile.

De când sunt eu președinte nu s-au făcut numiri în urma trocurilor politice.

Ați discutat cu ministrul Mediului despre defrișări?

Klaus Iohannis: Da, am cerut date concrete. Personal îmi doresc să mă implic foate mult, tăierile ilegale trebuie stopate. A existat o întragă politică PSD de denigrare a mea, folosind fake news că aș fi prietenul unora care defrișează. Eu sunt de când mă știu un adept al mediului curat. Chestiunea mă preocupă, am discutat peste o oră cu premierul și ministrul Mediului. E nevoie de măsuri ferme, care să repună în funcțiune Garda de Mediu. Datele sunt de speriat. Jumătate din lemnul tăiat se taie ilegal. Am discutat în CSAT chestiunea, dar PSD nu a dorit să le pună în practică. PNL trebuie să vină cu măsuri în sprijinul oamenilor și al bugetului.

De ce nu încercați să grăbiți alegerile anticipate?

Klaus Iohannis: Vă reamintesc că am fost primul care a spus că își dorește alegeri anticipate. Discuțiile pe care le voi avea cu lideri politici țintesc și acest obiectiv.

Eliminarea supraaccizei poate fi suportată de bugetul pe 2020?

Klaus Iohannis: Am pus întrebarea premierului și m-a asigurat că se găsesc soluții. Supra-acciza a fost introdusă în mod mincinos de PSD. PNL a introdus un proiect legislativ pentru eliminarea ei.

 Alegeri locale în două tururi – e oportună OUG?

Klaus Iohannis: Discuția se poartă și în guvern și în PNL. E decizia lor dacă dau OUG sau poate își asumă răspunderea în Parlament. Opțunea mea e clară: două tururi la primari și alegerea președinților de CJ din rândul consilierilor județeni

Veți promulga eliminarea supra-accizei și abrogarea recursului compensatoriu? Klaus Iohannis Da, le voi promulga. Dacă există nevoia unei corecții pe taxarea carburanților, se poate face. Eliminarea supra-accizei va duce la o scădere considerabilă a prețului carburanților.

Premierul Orban a anunțat o posibilă modificare a legii pensiilor, dinspre PSD se vorbește că nu se dorește recalcularea pensiilor. Se mai pune problema acelei majorări de 40%?

Klaus Iohannis: Premierul și ministrul Muncii mi-au explicat că sunt foarte multe inechități și trebuie reparate. În ce privește creșterea pensiilor, ne dorim să creștem pensiile.