Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: 1916 - Capitularea Bucureștiului

capitulare_1916.jpg

Armata a IX-a Germană intrând în București pe 6 decembrie 1916
Image source: 
Wikipedia

În data de 6 decembrie 1916, la București, primarul Emil Petrescu semna, în fața reprezentanților Puterilor Centrale, capitularea orașului. Prin intermediul acestui gest, a fost evitată transformarea Bucureștiului în teatru de război. Vreme de doi ani, bucureștenii au avut de îndurat brutalitatea ocupației armatelor puterilor centrale. Însă la începutului lui decembrie 1918, România și-a luat o revanșă istorică: Regele Ferdinand I și Regina Maria au revenit în București în calitate de învingători, iar la Alba Iulia era decisă Unirea Transilvaniei cu România.

Primul Război Mondial a provocat suferințe imense, atât celor de pe front, cât și celor de acasă. România a intrat în război abia în anul 1916, după ce Antanta a promis că va susține Unirea Transilvaniei cu România, precum și retrocedarea Bucovinei. Cele două teritorii românești făceau parte din Imperiul Austro-Ungar.

Inițial, armata română a obținut o serie de victorii ușoare împotriva austro-ungarilor, în Transilvania. Însă ceea ce părea să fie o campanie începută sub auspicii favorabile s-a transformat rapid într-un veritabil dezastru. Armata română, condusă la începutul campaniei de comandanți nepricepuți, a trebuit să lupte cu trupe austro-ungare, germane, bulgare și otomane. Aceste trupe aveau deja experiența a doi ani de război și erau conduse de ofițeri capabili.

Armata română a suferit înfrângeri grave atât pe frontul din Transilvania, cât și pe frontul de sud, unde România lupta cu Bulgaria. Inițial, comandanții români au încercat să apere linia Carpaților și pe cea a Dunării, dar au eșuat. În aceste condiții, Regele Ferdinand I, Regina Maria și ceilalți membri ai Familiei Regale, Armata, Parlamentul și Guvernul s-au refugiat în Moldova.

În noiembrie 1916, armata română dăduse o ultimă bătălie disperată cu speranța de a salva Bucureștiul de la ocupația Puterilor Centrale, însă această bătălie s-a sfârșit cu o înfrângere dureroasă. Astfel că, în data de 6 decembrie, primarul Bucureștiului, Emil Petrescu, a semnat capitularea orașului, în prezența reprezentanților guvernului refugiat la Iași.

Trupele germane și austro-ungare au intrat în București dinspre Chitila. În centrul orașului s-au strâns foarte mulți curioși. Timp de doi ani, bucureștenii au avut de îndurat o ocupație brutală, iar Iașiul a devenit capitală de război.

Ocupația Puterilor Centrale a dus la spolierea bucureștenilor, la jafuri, la foamete și mizerie.

Însă sorții războiului s-au schimbat în anul 1918, iar la doi ani după momentul capitulării, Regele Ferdinand I și Regina Maria reveneau în București ca învingători, în postura unor eroi naționali salutați cu entuziasm. Ei nu doar că au salvat existența statului român, ci au realizat Marea Unire. Basarabia, Bucovina și Transilvania erau unite cu Regatul României, iar Bucureștiul și-a regăsit rapid vitalitatea și strălucirea.

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 7.50 și de la 9.55 și după amiaza de la 15.07, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 6 decembrie 2019