Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul anunță asumarea răspunderii pe două pachete de legi

orban.jpg

Guvernul anunță asumarea răspunderii pe două pachete de legi
Guvernul anunță asumarea răspunderii pe două pachete de legi

  

Premierul Ludovic Orban a anunțat, la începutul ședinței de guvern, că guvernul își va asuma răspunderea pe două pachete de legi. Primul vizează modificări ale legilor justiției, legea plafoanelor necesară pentru bugetul pe 2020 si ordonanța privind transportul elevilor. A doua angajare de răspundere va viza abrogarea prevederilor „catastrofalei OUG 114”, a precizat Orban.

 

 
 

Premierul a precizat că prima angajare va cuprinde două domenii: economic și justiție. În primul caz este vorba despre legea plafoanelor care este necesară pentru finalizarea legii bugetului de stat și a asigurărilor sociale, precum și legea care bloca transportul elevilor. Al doilea domeniu, cel al justiției, vizează prorogarea termenelor privind pensionarea anticipată a magistraților, trecerea de la completurile de 2 la cele de 3 și termenele privind vechimea de intrare în magistratură.

Proiectul privind prima angajare de răspundere va fi adoptat într-o ședință de guvern marțea viitoare pentru a putea declanșa procedura în parlament, a precizat Orban.

A doua asumare va viza abrogarea „prevederilor catastrofale din OUG 114”, a spus premierul.

La RFI politologul Andrei Țăranu comentează semnificația politică a asumării răspunderii: "Semnalul politic este că Guvernul este pregătit să pornească procesul pentru alegerile anticipate. Și pe de altă parte executivul vrea să transmită că dacă acest lucru nu se va întâmpla , va încerca să obțină maximul de putere din această funcțiune, din calitatea de guvern care are o majoritate extrem de fragilă în Parlament. Și pentru aceasta încearcă să provoace pe de o parte PSD-ul pentru a depune la un moment dat o moțiune de cenzură sau pentru a bloca una dintre aceste asumări de răspundere, ceea ce este egal cu demiterea guvernului și să continue să foloseacă legitimitatea prezidențială până când va putea să intre în procesul electoral legat de alegerile locale. Cred că este doar începutul asumării răspunderii, vor urma în mod sigur și în ianuarie și în februarie și probabil chiar și în martie asumări de răspundere în speranța că vor determina PSD-ul să facă o mișcare."

Potrivit articolului 114 din Constituţie, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, este adoptată.

Dacă Guvernul nu a fost demis,  proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.

 

 

 
Politologul Andrei Taranu