Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministrul Sănătății vrea să-i dea afară pe medicii care primesc "atenții"

Angajații din spitale care primesc șpagă ar putea rămâne fără contracte de muncă. Declarația aparține ministrului Sănătății, Victor Costache care încearcă să găsească o soluție legală astfel încât în contractele de muncă să poată fi stipulat clar că primirea de „atenții” va duce la pierderea locului de muncă. „Așteptăm un punct de vedere al juriștilor”, a declarat ministrul pentru B1Tv.

Ministrul Sănătății a insistat că pacienții nu trebuie învinovățiți pentru fenomenul șpăgii din spitalele românești. El a mai precizat că acest fenomenul nu mai este la fel de acut de când s-au mărit salariile din sistemul medical. "Deși fenomenul șpăgii a scăzut , el mai există în spitalele publice. Pacientul este,de multe ori nevoit să ofere bani ca să fie primul pe listă", spune la RFI, Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.

Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția PaciențilorPlățile informale din sistemul de sănătate din România sunt substanțiale, chiar dacă amploarea fenomenului nu este în totalitate cunoscută, arată raportul anual "Starea Sănătății în Uniunea Europeană", publicat săptămâna trecută de Comisia Europeană.  „Sunt de acord că trebuie să dispară fenomenul plicului, al mitei la nivelul întregului sistem sanitar, numai că vorbim de un fenomen ale cărui dimensiuni nu le cunoaștem, spune la RFI, medicul Livia Davidescu, cea care a întocmit lista cu medicii care au decedat în sau la scurt timp după gardă. Potrivit acesteia, ministrul Sănătății ar fi trebuit să expună toate motivele pentru care sistemul sanitar românesc este pe ultimul loc în Europa.

Dr. Livia Davidescu, medicul care a realizat lista medicilor care au decedat în timpul gărzilorPreşedintele Federaţiei Sanitas Bucureşti, Viorel Huşanu, a declarat că demersul ministrului Sănătății contravine Codului Muncii.  „Această problemă este de foarte mulți ani dezbătută și nu este în regulă să se condiționeze actul medical, cu toții am spus acest lucru. Din punctul meu de vedere o asemenea măsură nu ar fi posibilă pentru că ar contraveni Codului Muncii. Codul Muncii este o lege fundamentală a salariatului, iar o astfel de sancțiune cred că ar încălca prevederile Codului Muncii. În momentul de față, nu cred că se poate implementa așa ceva. (...) Orice modificare a contractului individual de muncă se face prin act adițional cu acordul salariatului! De aceea am spus că o măsură unilaterală contravine Codului Muncii. Mai mult, m-am uitat acum peste CCM recent negociat cu Ministerul Sănătății si la anexe este prevăzut un model cadru al CIM care nu poate fi modificat unilateral de catre Minister”, a declarat Hușanu, potrivit Mediafax.

În România, speranța de viață este mult sub media UE, sunt cele mai multe decese evitabile și cei mai puțini bani investiți în sistem. Vorbim de datele celui mai recent raport privind starea de sănătate realizat de Comisia Europeană, care a publicat recent rapoartele ce descriu profilul sistemelor de sănătate din 30 de state.