Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri UK: Conservatorii - 10% avans față de Laburiști - sondaje

corbyn_johnson.jpg

Dezbatere BBC între Boris Johnson și Jeremy Corbyn
Sondajele arată o victorie a lui Boris Johnson (dreapta) în fața lui Jeremy Corbyn în dezbaterea BBC
Sursa imaginii: 
BBC

Partidul Conservator are un avans de 10% în sondajele de opinie în fața Partidului Laburist cu cinci zile înaintea alegerilor parlamentare anticipate din Marea Britanie. Vineri seara a avut loc dezbaterea televizată între liderul Conservator, prim ministrul Boris Johnson, și liderul Laburist, Jeremy Corbyn.

Dezbaterea, organizată de BBC, nu a adus surprize și potrivit unui sondaj YouGov realizat imediat după încheierea dezbaterii premierul Johnson a încheiat cu un ușor avantaj, 52% dintre cei chestionați declarându-l învingător, față de 48% care s-au pronunțat în favoarea lui Corbyn. 

Premierul Johnson este, potrivit sondajului, mai competent pentru postul de prim ministru și a câștigat și la capitolul ieșirii UK din Marea Britanie - Brexit, în timp ce Corbyn este considerat mai de încredere ca om politic și mai competent la celălalt mare subiect de interes al acestei campanii electorale - Serviciul Național de Sănătate (NHS). 

De altfel, cei doi lideri nu au riscat prea mult în această dezbatere, fiecare insistând pe punctele forte - premierul Johnson asupra Brexit și Corbyn asupra NHS. 

"Let's get Brexit Done" - "Să înfăptuim Brexit" - este sloganul de campanie al Partidului Conservator, care promite supunerea la vot a acordului Brexit cu UE în cazul obținerii unei majorități absolute în Camera Camunelor în scrutinul din 12 decembrie, pentru ca Brexit să aibă loc la data stabilită de liderii UE - 31 ianuaroe 2020. 

Corbyn a spus că ieșirea dn UE nu rezolvă nimic și că la sfârșitul perioadei de tranziție - 31 decembrie 2020 - Marea Britanie riscă în continuare, în cazul eșecului negocierilor, o relație fără acord cu Uniunea cu toate consecințele negative ce derivă de aici, deși premierul Johnson se declară optimist în această privință.

Această dezbatere a fost ultima înaintea scrutinului de joi și era mai importantă pentru Corbyn, al cărui partid este dat cu 10% în sondaje în urma Conservatorilor, un ultim prilej de a schimba opțiunea unui număr suficient de alegători, ceea ce, potrivit analiștilor politici, nu s-a întâmplat. 

Conservatorii - majoritate absolută

Potrivit lui Electoral Calculus în media sondajelor de opinie din perioada 28 noiembrie 4 decembrie Partidul Conservator are o intenție de vot de 42,6% față de 32,9% pentru Partidul Laburist. 

Media sondajelor de opinie în alegerile parlamentare din Marea Britanie
Laburiștii au redus diferența în sondaje față de Conservatori dar nu suficient
Sursa imaginii: 
BBC

Convertit în mandate de deputat acest scor ar da un număr de 335 pentru Partidul Conservator (326 fiind majoritatea absolută în Camera Comunelor cu 650 de membri), față de 233 pentru Partidul Laburist, o majoritate de 20 față de restul partidelor luate la un loc. 

Laburiștii au crescut cu 3 - 4% de la debutul campaniei în urmă cu o lună, mai ales pe seama Partidului Liberal Democrat (actualmente 12,8% și 15 mandate de deputat), în timp ce Partidul Naționalist Scoțian (SNP) este creditat cu 44 de mandate din cele 59 de care dispune Scoția în Camera Comunelor. 

Dar în timp ce Conservatorii sunt creditați cu un scor aproape identic cu cel obținut în alegerile din 2017, Laburiștii au un scor în sondaje cu 7% mai mic, ceea ce i-ar da premierului Johnson un plus de 17 mandate, iar lui Corbyn cu 29 de mandate în minus (+3 pentru Liberal Democrați, +9 pentru SNP). 

Alegerile pentru Camera Comunelor se desfășoară prin scrutin majoritar uninominal, candidatul care obține cele mai multe voturi într-o circumscripție fiind declarat ales deputat.