Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Maia Sandu: ”Impotența Guvernului lui Dodon ne poate lăsa fără căldură și energie electrică pe timp de iarnă”

poza_maia.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Maia Sandu

Fostul premier moldovean, Maia Sandu, atenționează că cetățenii moldoveni riscă să înghețe și să stea în beznă, chiar la început de an, întrucât autoritățile nu iau măsuri concrete legate de problema aprovizionării cu gaze naturale. Ucraina și Federația Rusă nu au ajuns la un acord pe tranzitul gazelor naturale, iar discuțiile cu România și Ucraina s-au blocat. Maia Sandu susține că ”politica externă dezastruoasă a guvernării lui Dodon, care a adus ofense și Bucureștiului, și Kievului, pune în pericol securitatea energetică a țării”. Între timp, autorităţile moldovene dau asigurări că nu există motive de îngrijorare.

”Au mai rămas doar trei săptămâni până la sfârșitul anului, și, în lipsa unui acord între Ucraina și Federația Rusă pe tranzitul gazelor naturale, există riscul să înghețăm în ianuarie. Impotența Guvernului lui Dodon ne poate lăsa fără căldură și energie electrică pe timp de iarnă”, susține ex-premierul Maia Sandu.

Potrivit fostei șefe a Executivului de la Chișinău, au fost identificate două soluții de alternativă: livrarea gazelor în regim revers pe ruta Transbalcanică și procurarea prin Naftogaz, pe la nordul țării. ”Chiar pe 12 noiembrie, ziua când PD și PSRM au demis în mod cinic Guvernul, urma să finalizăm discuțiile cu operatorii din România, Ucraina și Bulgaria. După plecarea noastră de la guvernare, discuțiile cu România și Ucraina s-au blocat. Îi rog pe colegii mei din Parlament să-l cheme urgent la raport pe ministrul economiei și infrastructurii pentru a clarifica când vor fi convenite toate detaliile tehnice cu operatorii de gaze naturale din România și Ucraina”, declară Sandu.

Potrivit experților de la Watchdog, Moldova este singura ţară din Europa care va avea de suferit, întrucât nu avem deocamdată nicio alternativă gazului livrat prin Ucraina. Asta în timp ce Ucraina are resusele proprii şi acces la piaţa de gaze din UE, iar celelate ţări europene au surse alternative de procurare a gazului. ”Rusia vrea să sisteze tranzitul gazului prin Ucraina din cauza conflictului pe care îl au cele două ţări, iar veniturile din tranzit să le achite Germaniei şi Turciei, pe unde trec gazoductele de ocolire. În plus Rusia nu vrea să achite Ucrainei datoria de aproape 3 miliarde de dolari, deşi a pierdut arbitrajul de la Stockholm în februarie 2018. Ucraina vrea un nou contract de tranzit al gazului pe 10 ani cu un volum minim de 60 de miliarde de metri cubi pe an, pentru a-şi planifica veniturile şi a putea face investiţii în gazoducte. Contractul existent dintre cele două ţări expiră în câteva săptămâni, 31 decembrie este aproape, însă Rusia cu Ucraina nu pot găsi un numitor comun”, atenționează experții. 

”Între timp autorităţile din Moldova, preşedintele, Guvernul, Moldovagaz ne dau asigurări că totul va fi bine.Există totuși mai multe neclarități. Igor Dodon a spus că Moldova va fi asigurată cu gaz şi sunt 2 opţiuni: Prima este aprovizionarea cu gaz din Ucraina prin nordul Republicii Moldova. Opţiunea ridică mai multe întrebări. De la cine vom procura acest gaz şi la ce preţ? Există sau nu semnat un contract cu proprietarul gazului şi cu operatorul de transport ucrainean? Care sunt condiţiile de plată?”, se întreabă cei de la Watchdog. 

”A doua opţiune şi cea mai discutată este aprovizionarea cu gaz prin conducta Transbalcanică. Adică prin Turcia, Bulgaria şi România. Este vorba despre livrarea gazului rusesc în regim revers. Deşi Igor Dodon spune că toate condiţiile tehnice au fost îndeplinite, există incertitudini: Când va fi lansată conducta Turkish Stream, prin care urmează să primim gazul? România şi Ucraina trebuie să modernizeze staţiile de măsurare la Isaccea şi Orlovca amplasate pe teritoriul lor. Mai mult, cele două ţări trebuie să convină asupra regulilor de măsurare a gazelor. ANRE-ul din România trebuie să modifice regulile de calculare a tarifului de tranzit a gazului. Dacă Gazprom va livra gazul până la hotarul cu Moldova, au fost sau nu semnate contracte de transportare cu Turcia, Bulgaria, România şi Ucraina? Noi nu ştim”.

Preşedintele Moldovagaz, Vadim Ceban, susţine că toate lucrările de modernizare pe teritoriul Moldovei au fost efectuate. ”În acest caz trebuie să existe lista lucrărilor, termenul de executare şi costurile. Această informaţie nu este publică, aşa că putem doar să îl credem sau nu pe cuvânt”, afirmă experții.

Totodată, analiștii susțin că lipsa gazului pune în pericol şi livrarea de energie electrică. ”Dodon spune că CET-urile din Moldova, care produc 20% din consumul de energie, au rezerve de păcură. Aici sunt 3 întrebări: Există sau nu rezerve de păcură? Avem sau nu vagoane să transportăm păcura? Şi, pot sau nu apărea defecţiuni tehnice la CET-uri din cauza calităţii păcurii. Dacă CET-urile vor ceda, oraşele Chişinău şi Bălţi vor rămâne fără căldură. Ce ţine de centrala MoldGRES din regiunea transnistreană, care asigură 68% din consumul nostru de energie, aceasta nu va funcţiona dacă nu va primi gazul gratuit. Şi prin urmare nu vom putea importa energie nici din Ucraina. În consecinţă, Moldova se poate pomeni şi fără gaz, şi fără lumină”. 

”Este foarte probabil că anume acest scenariu este dorit de Kremlin pentru a şantaja Ucraina. Canalele de propagandă rusă vor arăta imagini cum Moldova îngheaţă de frig. Iar Gazprom va pune presiune pe Kiev să accepte tranzitul de gaze la condiţiile dictate de la Kremlin. În acelaşi timp Igor Dodon şi preşedintele Moldovagaz afirmă că primesc asigurări de la Moscova că Rusia nu ne va lăsa să îngheţăm”, conchid experții moldoveni.