Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Societatea civilă se mobilizează în contextul localelor de anul viitor

Scandalul de la alegeri va afecta încrederea în întregul proces electoral

Coaliția Toți pentru București atrage atenția că trei sferturi dintre orașele importante ale României au un primar nereprezentativ, respectiv un primar ales de mai puțin de 50%+1 dintre alegători. Primarul general al Capitalei a fost ales de 14% dintre cetățenii cu drept de vot. La fel 5 din cei 6 primari de sector. În lipsa alegerilor locale în două tururi, singura șansă pentru a avea primari reprezentativi este desemnarea de candidați unici din partea opoziției din București, apreciază ONG-urile.

Mai departe de acest demers, Andi Cârlan, membru al mișcării Rezistența, nu crede că acum există voință în clasa politică, pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

 “În acest moment, trei sferturi dintre orașele României au un primar nereprezentativ. Adică un primar ales de mai puțin de 50% +1 din numărul de alegători. Iar Bucureștiul nu face excepție. Primarul general al Bucureștiului, din acest moment, este nereprezentativ. Doamna Firea a fost aleasă de 14 la sută dintre cetățenii cu drept de vot din București. Este un procent absolut infim. Este inacceptabil ca o capitală europeană să fie condusă de un primar care a fost ales doar de 14% dintre votanți. De asemenea, 5 din cei 6 primari de sector sunt și ei nereprezentativi, fiind aleși cu votul a mai puțin de 50%+1 din cei care s-au prezentat la urne. Desemnarea acestor candidați unici este prioritatea zero a Bucureștiului și aș spune chiar și a țării pentru că, în lipsa alegerilor locale în două tururi, aceasta este singura șansă pentru a avea primari reprezentativi și care cu adevărat să reprezinte interesele cetățenilor pe care îi conduc.“

În context, liderul USR Dan Barna îi transmite premierului Ludovic Orban că ar fi fost de preferat ca Guvernul să își asume răspunderea și pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi.

Premierul Ludovic Orban a anunțat că Guvernul își va asuma răspunderea pe un pachet de legi din domeniul justiției, precum și pe OUG 114.

Alegerea primarilor în două tururi de scrutin este o solicitare a USR, în protocolul semnat cu PNL pentru sprijinirea Guvernului, pe care liberalii, la nivel declarativ, susțin că o vor promova, însă nu există pași concreți în direcția modificării legii.

Asta, în condițiile în care, PSD și UDMR s-au pronunțat împotriva modificării în Parlament a alegerii primarilor în două tururi.UDMR a anunțat că va vota o moțiune de cenzură în cazul în care PSD o va iniția, pentru a stopa orice demers de revenire la alegrea în două tururi a primarilor.

PSD și UDMR ar avea de pierdut în cazul alegerilor în două tururi a primarilor, pentru că există posibilitatea izolării candidaților proprii prin coalizarea celorlalte forțe politice împotriva candidaților lor.

 

 

 
Andi Cârlan, membru al mișcării Rezistența