Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Moțiunea simplă împotriva ministrului Finanțelor Florin Cîțu, adoptată de SenatSenatorii au adoptat, luni, moțiunea simplă depusă de PSD la adresa ministrului de Finanțe Florin Cîțu. Votul a fost unul secret, electronic.

Actualizare 2:  Premierul Ludovic Orban a declarat, după ce moţiunea simplă împotriva ministrului Finanţelor, Florin Cîţu, a trecut, că este "foarte mulţumit" de colaborarea cu acesta şi că nu are de gând, "sub nicio formă" să ia vreo decizie legată de acesta.  " Ar fi culmea să accept ca ministrul Finanțelor din Guvernul PNL să fie judecat de cei care au făcut praf bugetul în ultimii trei ani de zile. Ultimul partid care poate exprima o opinie pe tema finanțelor publice ale României este PSD, care și-au bătut joc de finanțe și au făcut praf bugetul. Asta este o mișcare politicianistă ieftină. În mod normal, domnul Teodorovici, care este inițiatorul acestei moțiuni ar trebui săd ea seamă prin altă parte pentru dezastrul bugetar pe care l-a lăsat.  În ceea ce mă priveşte pe mine, sunt foarte mulţumit de colaborarea cu ministrul Finanţelor şi sub nicio formă nu am de gând să iau vreo decizie legată de domnul ministru", a  spus Orban.

Actualizare 1: Florin Cîțu: "Vom vedea care este decizia. Dacă partidul îmi va spune să fac un pas în spate, bineînțeles că voi demisiona. Dezbaterea nu a avut nicio legătură cu ceea ce am făcut la minister, a fost o dezbatere despre postările mele de pe Facebook”.

 

Moțiunea simplă la adresa lui Florin Cîțu a trecut cu 59 de voturi „pentru”, 56 de voturi „împotrivă” și două abțineri.  Potrivit regulamentului Senatului, moţiunea simplă exprimă poziţia Senatului într-o anumită problemă de politică internă sau externă ori, după caz, cu privire la o problemă ce a făcut obiectul unei interpelări. Astfel, moțiunea simplă nu obligă demiterea ministrului.

Ministrul de Finanțe Florin Cîțu a declarat, luni, că Guvernul PSD știa că deficitul bugetar o să ajungă la 4% în acest an, însă a ales să mintă, în loc să ia măsuri concrete. Cîțu susține că, deși a găsit o situație dificilă la Ministerul Finanțelor, nu va da înapoi și va veni cu soluții.

„Guvernul PSD știa că deficitul bugetar o să fie aproape de 4% din PIB în acest an, știa de la începutul anului, dar a ales să mintă în loc să ia măsuri. De aceea această moțiune simplă nu este despre mine și nu are cum să mi se adreseze mie, trebuie să i se adreseze domnului Teodorovici sau doamnei Dăncilă, celor care aveau aceste informații”, a spus Florin Cîțu, la dezbaterea moțiunii simple la adresa sa, în plenul Senatului.