Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Klaus Iohannis: Îmi doresc ca primarii să fie aleși în două tururi

iohannis_presidency.ro_1.jpg

Dupa consultarile cu partidele parlamentare, Klaus Iohannis il desemneaza premier tot pe Ludovic Orban
Dupa consultarile cu partidele parlamentare, Klaus Iohannis il desemneaza premier tot pe Ludovic Orban
Image source: 
site-ul Administrației Prezidențiale

Asumarea răspunderii Guvernului pe o astfel de lege (n.r alegerea primarilor în două tururi) este, în opinia șefului statului, ”o abordare rezonabilă”.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că își dorește ca primarii să fie aleși în două tururi de scrutin. Șeful statului a susținut că dacă proiectele de lege pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi nu vor trece de Parlament, atunci Guvernul ar trebui să își asume răspunderea.

Eu am un mesaj pentru primarii care sunt prezenți aici la întâlnirea cu Asociația Municipiilor din România. De exemplu, că îmi doresc ca primarii să fie aleşi în două tururi sau că îmi doresc foarte mult să existe un parteneriat real între administraţia centrală, prin Guvern, şi administraţia locală, astfel încât toţi românii să primească o şansă să trăiască într-o localitate bine pusă la punct. (...) Capitala nu este un oraş bine pus la punct.  (...) Trebuie să revenim la alegerea primarilor în două tururi. Sunt inițiative în Parlament. Dacă nu se adoptă cred că ar fi o abordare rezonabilă să se meargă cu asumarea răspunderii în Parlament”, a declarat Klaus Iohannis, înainte de participarea la Adunarea Generală a Asociației Municipiilor din România.

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat luni că, în cazul în care proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin nu va trece în Parlament, atunci Guvernul va lua alte măsuri. Vicepremierul a precizat că opțiunea unei moțiuni de cenzură există în orice moment.

PSD și UDMR nu exclud o moțiune de cenzură la adresa Cabinetului Orban, dacă Guvernul adoptă o OUG sau își asumă răspunderea pe un pachet de legi electorale care să prevadă alegerea primarilor în două tururi.