Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mediul de afaceri și corupția în UE: România, lider detașat

coruptie.png

Image source: 
pixabay.com

Cu ocazia Zilei Internaționale Anticorupție, Comisia Europeană a publicat un sondaj privind atitudinea mediului de afaceri față de fenomenul corupției.  România se află, din păcate, pe un nedorit loc întâi la mai toate capitolele.

Rezultatele generale, trebuie spus din capul locului, nu sunt formidabile, dacă ținem cont, de exemplu, că la nivelul companiilor, 65% dintre acestea consideră că fenomenul este larg răspândit în Uniunea Europeană.

Este totuși - ne asigură autorii raportului - o îmbunătățire semnificativă față de sondajul din 2013, când 75% din șefii de întreprinderi chestionați vorbeau despre corupție ca despre o practică des întâlnită.

Dar adevăratele vești proaste vin din scorurile înregistrate în dreptul României. De exemplu, întrebați dacă fenomenul corupției reprezintă o problemă în țară, 88% dintre șefii de întreprinderi din România au răspuns afirmativ. În creștere cu 3 puncte procentuale comparativ cu sondajul pe aceeași temă realizat acum doi ani.

Cifra este enormă. În medie, șefii de întreprinderi din Uniunea Europeană au acceptat în proporție de doar 37% ideea că fenomenul corupției reprezintă o problemă în țara lor. Din acest punct de vedere, România pare să vină cu adevărat din altă lume.

Dar cum răspund vecinii noștri la această întrebare ? Companiile din Bulgaria au răspuns ”Da” în proporție de doar 51% , comparativ cu 88% în România. Iar în Bulgaria, rata celor care au spus despre corupție că reprezintă o problemă a scăzut cu 11 puncte față de acum doi ani.

În Ungaria, nivelul este de 48%, în scădere cu 8%. Mai departe, nivelul este de 51% în Slovacia, 57% în Croația dar numai 27% în Polonia, destul de apropiat de cele înregistrate de țări precum Belgia sau Germania – 26 respectiv 20 la sută.

De asemenea, românii sunt lideri – dacă se poate spune așa - și la capitolul îngrijorări legate de schimbarea prea frecventă a legislației – 96% dintre firmele chestionate au răspuns afirmativ. Suntem urmați în clasament de italieni, cu 89% și greci, cu 87%.

Suntem, de asemenea, lideri în ce privește complexitatea procedurilor birocratice – 98% dintre șefii de întreprinderi se plâng de asta. Ne urmează, din nou, italienii și grecii.

Dacă vorbim despre reglementările restrictive de pe piața muncii, pe nedoritul loc întâi vom găsi – ați ghicit ! – România. După noi vin francezii și italienii.

La capitolul starea proastă a infrastructurii care impietează asupra afacerilor, găsim pe primul loc – se putea altfel ? – România. Dintre șefii de întreprinderi chestionați, 93% spun asta, urmați de greci în proporție de 80% și italieni, 74%.

Cele mai slabe mijloace și proceduri pentru recuperarea datoriilor sunt, evident, în România, 77% dintre șefii de întreprinderi spun asta. Urmează italienii și ciprioții.

Primii suntem la capitolul promovarea pilelor și nepotismul, și tot primii când vine vorba despre greutatea accesului la finanțare bancară.

Suntem însă departe de primele poziții și destul de aproape de media europeană atunci când este vorba despre legăturile mult prea apropiate între mediul de afaceri și politică sau despre existența practicilor care afectează libera concurență. Aici, clasamentul este dominat de portughezi.

Ceee ce ne poate face să ne gândim că șefii de întreprinderi din România au o problemă mai ales în interacțiunea lor nemijlocită cu structurile statului și cu ceea ce statul trebuie să livreze în raport cu mediul de afaceri.

În mod normal, acest sondaj ar trebui să se afle, începând de azi, pe masa fiecărui ministru. Nici că se putea un ghid de acțiune mai bun pentru un guvern care declară că vrea să stimuleze afacerile.

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica lui Ovidiu Nahoi din 10 decembrie 2019