Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia și Ucraina au convenit asupra relansării procesului de pace

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Preşedinţii rus şi ucrainean Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski au convenit în prima lor întâlnire, la Paris, o serie de măsuri în vederea relansării procesului de pace în Ucraina, dar mai ales şi-au expus dezacordul asupra părţii politice, dându-şi întâlnire peste patru luni pentru a încerca să-l depăşească. 

”Pentru mine, o spun sincer”, rezultatul acestei întâlniri ”este foarte slab: voiam să rezolv un mare număr de probleme”, a rezumat Volodimir Zelenski după discuțiile purtate la Paris cu Vladimir Putin, în prezența preşedintelui francez Emmanuel Macron şi cancelarului Angela Merkel.

Liderul de la Kremlin s-a vrut mai optimist, salutând un ”pas important” către o dezescaladare.

Cei patru lideri au căzut măcar de acord asupra unui punct, după trei ani de paralizie a procesului de pace: e nevoie de consolidarea armistiţiului, de un schimb masiv de prizonieri rămaşi în teritoriul separatist până la sfârşitul lui decembrie și de o nouă retragere de combatanţi din trei zone până în martie.

”Avem încă multă treabă de făcut, dar am impresia că există o bunăvoinţă în soluţionarea problemelor dificile”, a apreciat cancelarul german Angela Merkel.

”Faptul că ne aflăm împreună este în sine un rezultat important”, a dat asigurări Emmanuel Macron care a catalogat conflictul drept ”o rană deschisă în inima continentului european”.

Marile divergențe sunt legate de alegeri și de frontiere... Moscova e de acord în principiu cu revenirea frontierei sub control ucrainean - însă doar în urma unor alegeri.

Volodimir Zelenski a avertizat că nu le va permite separatiștilor să preia puterea şi nu va permite nimănui ”să-i influenţeze vectorul dezvoltării” proeuropene.

Într-o încercare de a depăşi dificultăţile, cei patru lideri au convenit să se reîntâlnească într-un nou summit, ”în patru luni”.