Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum ar putea lucra mai bine banii europeni în România

Asociația Municipiilor din România cere o schimbare radicală a modului de alocare a fondurilor din PNDL – mult controversatul Program Național de Dezvoltare Locală. Și anume, orientarea unei părți către cofinanțarea fondurilor europene. Ar putea fi începutul unei adevărate revoluții.

Președintele executiv al Asociației Municipiilor  este Ilie Bolojan, primar la Oradea, unul dintre marile orașe cu o evoluție impresionantă în ultimii ani. El a  declarat pentru G4Media.ro că propunerea  privește mutarea alocațiilor din PNDL pentru obiective care nu sunt viabile și nu aduc valoare adăugată comunităților.

Ilie Bolojan a explicat că, în acest moment, autoritățile locale au depus proiecte pentru finanțare pe fonduri europene în Programul Operațional Regional (POR) peste limita alocată inițial de Comisia Europeană în bugetul 2014-2020. Dar luni, guvernul a anuntat că Bruxelles a aprobat o suplimentare de peste 230 milioane de euro. Pentru a atrage acești bani suplimentari este nevoie însă de cofinanțare.  Fondurile suplimentare ar putea veni tocmai din PNDL.

Propunerea își are logica ei și reia, într-un fel, experiența altor state membre care au avut succes în absorbția fondurilor europene, cum ar fi Polonia sau Spania. Înțelegând impactul acestor fonduri, ele au orientat programele de investiții naționale în primul rând către cofinanțarea proiectelor europene. Astfel că, la un euro investit din bugetul național au putut fi aduși chiar și nouă euro, bani gratis de la Bruxelles.

În plus, proiectele astfel finanțate au șanse mai mici de a fi fraudate, dat fiind controlul strict aupra folosirii fondurilor europene. Iar actuala politică de coeziune mai are o particularitate remarcabilă: finanțează îndeosebi obiectivele cu impact european. De pildă, un drum local ar putea fi finanțat numai în măsura în care va asigura legătura cu unul de interes european sau investițiile în dezvoltarea locală ar trebui să vizeze creșterea competitivității  și integrarea regiunilor pe piața unică a Uniunii. Cu alte cuvinte, inițiatorii proiectelor sunt chemați să vină cu o viziune europeană pentru a se califica la finanțare, astfel încât proiectele să aducă dezvoltare pe termen lung.

PNDL nu pare să fi fost conceput deloc într-o astfel de direcție. Mai degrabă, a apărut drept un program menit să satisfacă unele interese locale, adesea legate de îndestularea financiară a clienților de partid, dacă este să ne luăm după numeroasele dezvăluiri din mass media. Nici vorbă de o viziune la nivel regional sau local, darămite european.

De fapt, într-o perioadă în care liderul de atunci al PSD, Liviu Dragnea, se lansa într-un fulminant discurs cu accente eurosceptice, plin de teorii ale conspirației, PNDL apărea mai degrabă ca un program concurent cu fondurile europene.

Această logică păguboasă s-ar putea schimba acum, măcar în parte. Iar propunerea vine în același timp – nu știm dacă întâmplător sau nu – cu o recomandare a Băncii Mondiale făcută României, ca fondurile europene să fie canalizate, alături de alte surse de finanțare, pentru a asigura dezvoltarea durabilă, incluzivă și competitivă.

În plus, Banca Mondială mai cere României să treacă la o abordare descentralizată în perioada 2021-2027, cu programe operaționale regionale concepute pentru fiecare regiune  de dezvoltare și cu autorități de management regionale, renunțându-se la viziunea centralizată.

Dacă toate acestea se vor întâmpla, atunci chiar avem șanse să asistăm la așteptata străpungere în dezvoltarea regională. Curaj și inteligență să fie!

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica lui Ovidiu Nahoi din 11 decembrie 2019