Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegeri UK: Britanicii vin a treia oară la urne în mai puțin de cinci ani

alegeri_uk.jpg

Alegeri anticipate în Marea Britanie
Electoratul britanic votează în alegeri parlamentare pentru a treia oară în mai puțin de cinci ani
Image source: 
https://sciencebusiness.net/

Electoratul britanic votează joi în alegeri parlamentare anticipate, al treilea scrutin de acest fel în mai puțin de cinci ani. Campania electorală a fost dominată de Brexit, chestiune care s-a dovedit imposibil de rezolvat de vechiul parlament.

Sondajele de opinie indică o majoritate absolută în Camera Comunelor pentru Partidul Conservator condus de prim ministrul Boris Johnson, dar Partidul Laburist din opoziție condus de Jeremy Corbyn a redus diferența în intențiile de vot în ultimele zile ale campaniei electorale. 

Camera Comunelor este compusă din 650 de deputați aleși prin scrutin majoritar uninominal cu un singur tur, asemănător cu modul actual de alegere a primarilor din România. 

Acest scrutin favorizează partidul clasat pe primul loc pe plan național, iar premierul Johnson are nevoie de 326 de deputați pentru o majoritate absolută. 

În practică această majoritate poate fi redusă la 322 sau 323, deoarece cei șase sau șapte deputați separatiști de la Sinn Fein nu-și ocupă mandatele, ei nerecunoscând suveranitatea Marii Britanii asupra provinciei Irlanda de Nord.

Dacă Partidul Conservator câștigă o majoritate absolută, atunci premierul Johnson a promis supunerea la vot a acordului negociat cu UE înainte de Crăciun și ieșirea din Uniunea Europeană la data stabilită de 31 ianuarie 2020. 

În cazul când Conservatorii nu obțin o majoritate absolută, atunci există varianta guvernului minoritar, cu sprijin din partea Partidului Democrat Unionist din Irlanda de Nord (DUP), care este pro-Brexit. 

Johnson sau Corbyn premier?

Această variantă este practic cea rezultată după alegerile din 2017, care a sfârșit în haosul din parlament și la demisia din funcție a predecesorului lui Johnson, Theresa May. 

Dezbatere BBC între Boris Johnson și Jeremy Corbyn
Sondajele arată o victorie a lui Boris Johnson (dreapta) în fața lui Jeremy Corbyn în dezbaterea BBC
Image source: 
BBC

Acum, DUP se opune acordului negociat de premierul Johnson cu UE, susținând că acesta ar detașa Irlanda de Nord de Regatul Unit din punct de vedere economic. 

În sfârșit, a treia variantă rezultată din alegeri ar putea fi un guvern minoritar condus de Corbyn, cu sprijinul Partidului Naționalist Scoțian (SNP) și al celui Liberal Democrat, ambele opuse ferm Brexit. 

Laburiștii au promis o renegociere a acordului cu UE urmată de convocarea unui al doilea referendum în care alternativa la acest acord să fie rămânerea în Uniune. 

O astfel de formulă ar fi extrem de instabilă și incertă, deoarece SNP a anunțat că va condiționa sprijinul pentru Corbyn de convocarea unui referendum pentru independență a Scoției în 2020, iar Liberal Democrații sunt sceptici cu privire la politicile economice de stânga preconizate de Laburiști. 

Votarea se desfășoară joi între orele 7 și 22, iar rezultatele vor fi cunoscute la primele ore ale zilei de vineri. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ