Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Situație inedită: Guvernul își asumă răspunderea pe o lege deja adoptată de Senat. Ce spune avocatul Peter Eckstein-Kovacs?

Situatie neobisnuita Guvern asuma raspundere Senat.jpg

Peter Eckstein-Kovacs: Guvernul își poate asuma răspunderea pe amânarea pensionării anticipate a magistraților (Sursa foto: Facebook/Peter Eckstein-Kovacs)
Peter Eckstein-Kovacs: Guvernul își poate asuma răspunderea pe amânarea pensionării anticipate a magistraților (Sursa foto: Facebook/Peter Eckstein-Kovacs)

Avocatul și fostul senator UDMR Peter Eckstein-Kovacs explică la RFI o situație mai puțin obișnuită: Senatul a adoptat miercuri o lege care amână cu doi ani pensionarea anticipată a magistraților, până la 1 ianuarie 2022. În paralel, însă, Guvernul a anunțat că-și va asuma răspunderea în Parlament pe un proiect similar, dar care amână pensionarea anticipată cu doar un an. Ce se întâmplă în acest caz, mai poate sau nu Executivul să-și asume răspunderea?

Votul din Senat privind amânarea pensionării anticipate a magistraților nu împiedică Guvernul să-și asume răspunderea, explică la RFI avocatul Peter Eckstein-Kovacs, fost senator UDMR: ”Din punct de vedere cronologic, există o lege care dacă a fost publicată în Monitorul Oficial, din acel moment este supusă unor posibile modificări. Eu cred că deocamdată nu s-a publicat în Monitorul Oficial. Eu cred că oricum, legea cea din urmă este cea care este aplicabilă”.

Întrebat dacă din punct de vedere legal, Guvernul poate să-și asume răspunderea pe o lege deja adoptată de Parlament, fostul senator-jurist a răspuns: ”Legile nu sunt identice, din moment ce sunt diferențe numai la termenul de suspendare a măsurii, înseamnă că cele două nu sunt identice”.

Întrebat dacă asta înseamnă că va prevala legea pe care își asumă răspunderea Guvernul, Peter Eckstein-Kovacs a răspuns: ”Eu așa consider, da”.

 
Peter Eckstein-Kovacs, despre pensionarea anticipată a magistraților