
Politică
Alegeri parlamentare în UK: Ce surprize pot apărea?
uk.png

Chiar dacă sondajele de opinie prezentau Partidul Conservator drept câștigător înainte de ziua alegerilor, există semnale că avantajul față de laburiști este în scădere. Liderii celor două partide au străbătut țara în lung și în lat în ultimele zile, într-un efort de ultim moment de a-i convinge pe alegătorii nehotărâți, care pot decide rezultatul final.
Dacă Johnson își atinge scopul, este foarte probabil ca noul Parlament să aprobe rapid acordul Brexit pe care acesta l-a încheiat, în principiu, cu liderii UE, astfel încât ieșirea efectivă a UK din UE se va produce la 31 ianuarie 2020.
Chiar dacă se întâmplă asta, puține lucruri se vor schimba pe termen scurt, și asta pentru că în acord există prevederi referitoare la o perioadă de tranziție, în care Marea Britanie are dreptul de a negocia un nou acord comercial cu blocul comunitar. În această perioadă țara va continua să respecte regulile și reglementările UE, iar libertatea de mișcare între statele UE va continua.
Dacă însă conservatorii nu reușesc să obțină majoritatea, incertitudinile privind Brexit vor persista. Este posibil ca Johnson să încerce o alianță cu un partid mai mic, care să-i permită să-și respecte promisiunile (Brexit la 31 ianuarie anul viitor) dar este la fel de posibil ca o coaliție laburistă (împreună cu Partidul scoțian și cu liberal democrații) să formeze guvernul, cel mai probabil cu Jeremy Corbyn premier.
În acest caz Corbyn își va implementa propriul plan Brexit, care cuprinde două etape: negocierea unui nou acord cu liderii europeni, în primele trei luni, urmată de organizarea unui nou referendum în următoarele șase luni, în care electoratul va fi chemat să spună dacă doresc ca Brexit să continue, sau să fie stopat iar țara să rămână membru UE.
Analiza France24 integral aici