Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegeri UK: Partidul Conservator ar obține majoritatea - exit poll

rezultat_uk.jpg

Majoritate masivă prevăzută pentru Partidul Conservator
Prim ministrul Boris Johnson a condus Partidul Conservator la o victorie răsunătoare în alegeri
Image source: 
Reuters

Partidul Conservator ar fi obținut majoritatea absolută a mandatelor de de deputat în urma alegerilor parlamentare anticipate din Marea Britanie, potrivit sondajelor la ieșirea de la urne. Acum, ieșirea din Uniunea Europeană luna viitoare pare o certitudine. 

Dacă rezultat indicat din sondaje se adeverește la numărătoara voturilor atunci partidul condus de prim ministrul Boris Johnson va dispune de deputați 368 din cei 650 câți numără Camera Comunelor, față de 318 după scrutinul din 2017, când partidul era condus de Theresa May, majoritatea absolută fiin de 326

Paritdul Laburist condus de Jeremy Corbyn ar obține potrivit exit poll 191 mandate (232 în 2017), Partidul Naționalist Scoțian (SNP) 55 din cele 59 de mandate rezervate Scoției (35 în 2017), Partidul Liberal Democrat 13 (12), alții 23.

Astfel de cifre ar însemna cel mai bun rezultat al Partidului Conservator din 1987 și cel mai slab rezultat al Partidului Laburist din 1935.

Premierul Johnson a promis supunerea la vot înainte de Crăciun a acordului Brexit negociat cu UE și ieșirea din Uniune la data de 31 ianuarie 2020.

Corbyn a promis renegocierea acordului Brexit și apoi supunerea sa unui referendum, alternativa fiind rămânerea în UE.