Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri UK: Boris Johnson și Conservatorii obțin o majoritate clară

boris_johnson.jpg

Boris Johnson
Boris Johnson are acum un mandat solid pentru Brexit
Sursa imaginii: 
Reuters

Partidul Conservator condus de prim ministrul Boris Johnson a câștigat o majoritate absolută a mandatelor de deputat în alegerile parlamentare anticipate din Marea Britanie. Acest rezultat înlesnește ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană luna viitoare.

După numărarea voturilor în toate cele 650 de circumscripții ale Regatului Unit, Conservatorii au obținut 365 de mandate (+48 față de 2017), majoritatea absolută fiind 326, cel mai bun rezultat al lor de după 1987.

Partidul Laburist, principalul din opoziție, a câștigat doar 203 mandate (-59) cel mai slab rezultat al partidului din 1935, iar Corbyn a anunțat că nu va mai conduce Laburiștii la viitoarele alegeri. 

Un rezultat foarte bun a obținut Partidul Naționalist Scoțian (SNP), care a câștigat 48 (+13) din cele 59 de mandate rezervate Scoției în Parlamentul de la Londra, iar liderul SNP, șefa executivului scoțian, Nicola Sturgeon a declarat că acest vot reprezintă un mandat clar pentru convocarea unui nou referendum de independență a provinciei în 2020.

Partidul Liberal Democrat a obținut 11 mandate (-1), iar liderul său, Jo Swinson, și-a pierdut mandatul de deputat în Scoția. Alte partide au câștigat restul de 23 de mandate în Camera Comunelor.

Acum, premierul Johnson va prezenta, așa cum a promis în campanie, acordul cu UE, foarte probabil înainte de Crăciun, la vot în Camera Comunelor și este acum clar că Regatul Unit va ieși din UE la data stabilită - 31 ianuarie 2020.