Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Summit UE: acord verde inexistent și totuși anunțat

ea11991c-0495-2143-9290-24ad1d766d33.jpg

Morawiecki Orban
La început, Mateusz Morawiecki si Viktor Orban s-au aliat împotriva acordului
Sursa imaginii: 
European Union 2019/

Liderii UE reuniți la Bruxelles au fost nevoiți joi seară să amâne discuțiile privind Acordul Verde pentru vara viitoare. Polonia nu este gata să-l accepte și a obținut o derogare de la obiectivul 2050. Cu toate acestea, politicienii europeni anunță că au găsit un acord... 

Polonia spune că nu poate realiza obiectivul european al neutralității cărbune pâna în 2050. In aceste condiții, ei i se oferă o derogare și eventual mai multi bani din fondul de tranziție (100 de miliarde de euro) al Acordului Verde. 

Odată „reglată” problema poloneză, liderii UE s-au grăbit deci joi seara la Bruxelles să anunțe un acord. Dar care să fie adevărul?

In realitate, ei au dezbătut timp de câteva ore propunere veche de o zi a Comisiei Europene care prevede ieșirea completă din energiile poluante pâna în 2050, fără a specifica care ar putea fi mixtul energetic național. Franța, Prin urmare,  a ținut să păstreze energia nucleară, în ciuda opiniei contrare clar exprimată de Germania și de Luxembourg. La finalul discuțiilor , nimic nu era decis. 

Acordul Verde presupune investiții de 1000 de miliarde de euro – si liderii UE sunt de acord cu asta – bani proveniți in mare parte de la BEI. Fondul de tranziție, destinat țărilor și regiunilor care vor avea nevoie de transformări masive, ar fi alimentat de BEI și de fondurile UE de coeziune completate cu bani naționali. 

Aici, Polonia, Ungaria, Cehia si Estonia au ridicat obiecții, dar doar Polonia a refuzat să cedeze. 

In fine, liderii UE au calmat întrucâtva entuziasmul Comisiei Europene (și mai ales al Parlamentului European) cerând ca Acordul Verde să nu pericliteze economiile europene. 

Având în vedere poziția tranșantă a Poloniei ca și problema nereglată a energiei nucleare, UE se va întoarce asupra problemei în iunie 2020. 

Un acord unanim al statelor membre ar putea fi anunțat în octombrie 2020.