Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ambasador: Statutul cetăţenilor români din Marea Britanie, sub incidenţa regulilor stabilite de guvernele precedente

mihalache_bun.jpg

Dan Mihalache, ambasadorul României la Londra
Image source: 
facebook/Dan Mihalache

Statutul cetăţenilor români din Regatul Unit rămâne sub incidenţa aceloraşi reguli care au fost stabilite de către guvernele precedente, a declarat vineri pentru AGERPRES ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, după alegerile parlamentare anticipate desfăşurate cu o zi înainte în Marea Britanie.

 

Aproape 400.000 de români s-au înregistrat până acum pentru statutul de rezident permanent (cetăţenii europeni care au avut reşedinţa în Marea Britanie pentru 5 ani de zile consecutivi sau mai mult vor fi eligibili pentru acest statut) sau pentru statutul de pre-rezident. Până acum nu au fost semnalate dificultăţi în procesul de înregistrare a cetăţenilor români pentru reglementarea şederii lor în Regatul Unit. ''Dacă vor exista, eu îi invit pe cei care se confruntă cu anumite situaţii să ne semnaleze şi vom rezolva acest lucru prin dialog cu autorităţile britanice'', a spus Dan Mihalache pentru Agerpres. ''Ne uităm la modul de configurare a viitorului guvern şi la proiectele de viitor pe care le putem construi după Brexit, un parteneriat strategic cu Marea Britanie reînnoit, aprofundat, la care lucrăm deja şi suntem interesaţi ca el să continue'', a punctat ambasadorul.

Alegerile parlamentare desfăşurate joi în Regatul Unit au fost câştigate de Partidul Conservator condus de Boris Johnson, rezultat care îi va permite să-şi onoreze promisiunea de ieşire a ţării sale din Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020.