Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegeri UK: Prim ministrul Boris Johnson mulțumește nordului Angliei

boris_johnson.jpg

Boris Johnson
Boris Johnson își începe nou mandat cu un tur în nordul Angliei, care a ales numeroși deputați Conservatori
Image source: 
Steve Taylor/Echoes Wire/Barcroft Media

Prim ministrul britanic Boris Johnson și-a început noul mandat după victoria clară a Partidului Conservator în alegerile de joi cu un tur în nordul Angliei. Prima săptămână a premierului reales se anunță extrem de plină și semnificativă.

Premierul Johnson s-a simțit dator să-și înceapă activitatea în calitate de șef al unui guvern cu un mandat popular foarte solid - 365 de deputați din 650 în Camera Comunelor - cu o vizită în circumscripțiile din nordul Angliei, unde Partidul Conservator a avut un succes extraordinar în noaptea alegerilor, câștigând circumscripții deținute de Partidul Laburist fără întrerupere, uneori chiar de peste un secol. 

De pildă, Rother Valley din comitatul Yorkshire a ales un deputat Conservator pentru prima oară de la înființarea acestei circumscripții în 1918, atunci când a fost introdus sufragiul universal în Marea Britanie.

În total, Conservatorii au câștigat pentru prima oară 24 de circumscripții în nordul și centrul Angliei, toate având aceeași caracteristică: au votat în majoritate în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană în referendumul din 2016.

Aceste circumscripții sunt în majoritate situate în orașe mici, adeseori foste zone miniere care au avut de suferit de pe urma închiderii în anii '80 a exploatărilor de cărbune de către guvernul Conservator condus de Margaret Thatcher. 

După mai bine de 30 de ani electoratul din aceste circumscripții a trecut peste resentimentele cauzate de șocul economic și cultural produs de sfârșitul erei industriale și a votat pentru partidul care le-a provocat atâta suferință, lor și părinților lor. 

Factorul Brexit

Cauza? Desigur că a fost și întârzierea Brexit pentru care au votat în 2016, întârziere pentru care au aruncat responsabilitatea pe Partidul Laburist dar și din cauza liderului Laburist, Jeremy Corbyn, pe care l-au văzut ca pe un reprezentant a unei aripi dominante metropolitane anti-Brexit, devenită indiferentă la nevoile unei populații care adeseori nu a beneficiat de avantajele aduse de Uniunea Europeană. 

Deputatul de Rother Valley, Alex Stafford
Alex Stafford este primul deputat Conservator ales în circumscripția Rother Valley în peste 100 de ani
Image source: 
BBC

Unii dintre acești alegători nu privesc cu ochi buni migrația populației din centrul și estul Europei, nu doar din cauza concurenței pe piața muncii, dar și din cauza schimbărilor culturale, a sfidării adeseori a valorilor lor tradiționale și pentru această ei blamează Partidul Laburist care a deschis porțile acestei imigrații în timp guvernărilor conduse de Tony Blair și Gordon Brown (1997 - 2010). 

Acum, premierul Johnson trebuie să țină cont de doleanțele acestui electorat nou pentru un partid bazat mai ales în sudul prosper al Angliei, ancorat mai ales în clasa de mijloc suburbană, dar al cărui slogan de campanie "Să îndeplinim Brexit" a avut un ecou deosebit în aceste circumscripții nordice, cu electorat muncitoresc și adeseori îmbătrânit. 

Premierul Johnson a anunțat că săptămâna ce urmează, după depunerea jurământului de către noii deputați și discursul Tronului, în care Regina Elisabeta a II-a va da citire programului de guvernare al cabinetului, va introduce acordul negociat cu liderii UE în parlament în vederea ratificării pentru ca Regatul Unit să poată ieși din UE la data stabilită, 31 ianuarie 2020.

Va urma o perioadă de tranziție până la 31 decembrie 2020 când actualele reguli UE, inclusiv libertatea de mișcare a persoanelor nu se schimbă, iar premierul Johnson va trebui să negocieze o nouă relație cu UE post-Brexit.

În același timp însă, el va trebui să satisfacă așteptările noilor săi alegători, iar acestea țin de numeroasele promisiuni făcute în domeniul sănătății, educației, legii și ordinii publice, iar majoritatea confortabilă pe care o deține în Camera Comunelor îi înlesnește punerea în practică a acestor promisiuni, dar îi și limitează găsirea de explicații în caz de nerespectare a lor.