Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Revoluția din decembrie 1989, pe agenda de luni a PE

revolutie_decembrie_agenda_pe.jpg

Parlamentul European pregătește o rezoluție despre Revoluția din decembrie 1989 (Sursa foto: Facebook/Parlamentul European)
Parlamentul European pregătește o rezoluție despre Revoluția din decembrie 1989 (Sursa foto: Facebook/Parlamentul European)

Parlamentul European dezbate luni o rezoluție pe tema Revoluției din decembrie 1989. Documentul a fost pus pe agendă la propunerea a doi eurodeputați români din grupul popularilor europeni.

Plenul de la Strasbourg al Parlamentului European găzduiește luni seară dezbaterea intitulată ”Comemorarea a 30 de ani de la Revoluția română din decembrie 1989”. Cu această ocazie, va fi prezentată o declarație a Comisiei Europene.

Marți și miercuri vor putea fi depuse amendamente, urmând ca rezoluția să fie votată joi în plenul Parlamentului.

Introducerea acestui document pe agendă a fost susținută de grupul PPE, iar inițiativa le aparține eurodeputaților Rareș Bogdan, de la PNL și Traian Băsescu, de la PMP.

Primul a declarat pentru G4Media că demersurile au început marți, propunerea de rezoluție primind deja acordul Comisiei pentru Afaceri Juridice din Parlamentul European, precum și acordul grupului PPE.

”A fost cea mai sângeroasă revoluție din estul Europei. Marea bătălie este să solicităm ca după 30 de ani să știm cine au fost vinovații pentru baia de sânge de la București, Timișoara sau Cluj”, a mai spus eurodeputatul liberal.