Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Premiul Carol cel Mare pentru Klaus Iohannis, un premiu și pentru poporul român

Președintele Klaus Iohannis va primi premiul Carol cel Mare pentru anul 2020 din partea orașului german Aachen. Este un premiu acordat personalități din Europa și din afara ei, care răsplătește pentru eforturile depuse spre unificarea europeană. Este un moment remarcabil pentru România, și aceasta din mai multe motive. Mai întâi de toate, dacă privim la ceea ce reprezintă această distincție.

 

Aachen este un oraș cu totul special. Pentru mulți autori, acest oraș, fostă capitală a imperiului lui Carol cel Mare, care își doarme somnul de veci în maiestuoasa catedrală, acest oraș, de pe teritorul german, dar aflat în proximitatea altor țări – Belgia, Olanda, Luxemburg - reprezintă cu adevărat inima Europei.

Carol cel Mare, care dă numele premiului, este considerat părintele fondator atât al Franței cât și al Germaniei , statele pivot ale Uniunii Europene. Imperiul pe care el l-a creat, în jurul anului 800, a cuprins, cu excepția Peninsulei Iberice, cam ceea ce astăzi putem numi Europa Occidentală. Iar istoricii îl consideră momentul renașterii europene, după secolele întunecate care au urmat prăbușirii Imperiului Roman.

Din 1950, primăria orașului Aachen acordă acest premiu – adică din anul în care ministrul francez de Externe, Robert Schuman, rostea celebrul discurs în care chema democrațiile occidentale să constituie Comunitatea Cărbunelui și Oțelului, moment considerat punctul de pornire al Uniunii Europene de azi.

De altfel, Robert Schuman a fost laureat al premiului Carol cel Mare, în 1958. Iar lista celor distinși este cu adevărat impresionantă.

Îi regăsim pe părinții fondatori ai Uniunii Europene, Robert Schuman, despre care am vorbit, pe Jean Monet, Alcide de Gasperi, Joseph Bech, Konrad Adenauer, Paul-Henri Spaak, Simone Veil și alții.

Îl regăsim pe sir Winston Churchill dar și pe generalul George Marshall, autorul celebrului plan care a repus pe picioare democrațiile occidentale, după cel de-al doilea război mondial.

Francois Mitterand și Helmut Kohl sunt de asemenea laureați, la fel Bill Clinton, Tony Blair, Angela Merkel, Papa Ioan Paul al II-lea și Papa Francisc, Regele Juan Carlos al Spaniei, Regina Beatrix a Olandei, Henry Kissinger, Emmanuel Macron, alături de o întreagă pleiadă de lideri politici, militanți pentru democrație, gânditori.

Europa Centrală și de Est își are, de asemenea, laureații ei. Gyula Horn, fost prim ministru al Ungariei, Vaclav Havel, Bronislaw Geremek, Donald Tusk sau  Dalia Grybauskaitė, președintă a Lituaniei.

În sfârșit, această distincție, care acum răsplătește angajamentul european al președintelui Klaus Iohannis, premiază în același timp și poporul român. Un popor care, într-o regiune care a căzut pradă iliberalismului, și-a menținut sprijinul pentru o Uniune Europeană puternică și integrată.

Este un premiu pentru acei români care, pe viscol și ger sau sub asaltul gazelor lacrimogene, au apărat valorile europene, atunci când acestea erau atacate, atunci când exista pericolul deturnării României de pe parcursul european.

Și este un premiu pentru românii care au ales , cu un vot covârșitor, de două ori, un președinte provenind din rândurile unei minorități, respingând propaganda xenofobă .

Dacă cineva mai avea până acum îndoieli, atunci premiul Carol cel Mare, acordat președintelui României, este dovada ultimă a apartnenței poporului român la Europa și la Occident.