Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


PSD sesizează CCR. Romașcanu: Asumarea răspunderii, o scurtătură procedurală inacceptabilă

Lucian Romascanu purtator cuvant PSD Covid.jpg

Sursa foto: Facebook/Lucian Romașcanu
Sursa foto: Facebook/Lucian Romașcanu

PSD va sesiza Curtea Constituțională, după ce Guvernul Orban și-a asumat răspunderea în Parlament. Senatorul Lucian Romașcanu spune la RFI că social-democrații au ales sesizarea CCR, în locul depunerii unei moțiuni de cenzură, pentru că aceasta ar fi însemnat declanșarea unei crize politice.

Lucian Romașcanu declară în contextul sesizării CCR de către PSD că ”există precedente decise de Curte, prin care o lege aflată în dezbatere parlamentară nu poate fi reglementată și prin asumarea răspunderii. În ceea ce privește Ordonanța 51, ăsta este motivul (...). În ceea ce privește legile justiției, a existat un referendum inițiat chiar de președintele Iohannis, care a avut o prezență mare și decizia cvasiunanimă a fost de a nu reglementa pe repede înainte în domeniul justiției”.

Atenționat că era vorba de OUG, nu de asumări de răspundere, senatorul PSD a spus: ”Prin OUG, dar nimeni nu s-a gândit atunci să pună Ordonanțe de Urgență și asumarea răspunderii. Este exact același lucru, este o scurtătură procedurală, pe care nu putem s-o acceptăm, în contextul în care marea majoritate a populației a spus că nu este de acord cu așa ceva”.

 

De ce nu depune PSD o moțiune de cenzură?

 

Întrebat de ce nu depune PSD mai degrabă o moțiune de cenzură, Lucian Romașcanu a răspuns: ”Ar fi un răspuns, în contextul în care se încearcă lucruri grave. Ăsta nu este un lucru grav, este un lucru de procedură și partidele care ajung pe rând la putere trebuie să respecte instituțiile statului, cu atât mai mult cu cât Parlamentul este singura instituție legiuitoare, până la urmă. Moțiunea de cenzură înseamnă declanșarea unei crize politice. Nu putem să ne jucăm tot timpul de-a jos Guvernul, sus Guvernul. Într-adevăr, o temă cu adevărat importantă pentru PSD și anume alegerea primarilor în două tururi, aia va fi o temă pe care dacă se vine prin asumarea răspunderii, PSD va depune o moțiune de cenzură”.

Întrebat dacă PSD-ului îi este teamă că o eventuală moțiune de cenzură de succes ar deschide calea anticipatelor, Lucian Romașcanu a replicat: ”Nu ne e teamă absolut deloc. Dacă e să mergem la anticipate, vom merge la anticipate. Singura teamă pe care o am eu este că s-ar putea ca domnul Orban să nu se mai înțeleagă cu domnul Iohannis pe această temă, pentru că domnul Orban a început să prindă așa, un aer de prim-ministru vechi în meserie și mi-e greu să cred că va accepta cu ușurință să plece de acolo”.

”Nu ne e teamă de anticipate, pentru că în mod normal, orice partid politic trebuie să fie pregătit să meargă în fața electoratului ori de câte ori e nevoie. Sigur că ne-ar dezavantaja acum, dar teamă e un cuvânt prea dur”, conchide senatorul PSD.